Koktajl kawowy
Coś pomiędzy deserem i drinkiem. Obłędnie pyszne, słodkie i kawowe! Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu to 1 jajko, 2 łyżki cukru, pół szklanki mleka, ćwierć szklanki mocnej, czarnej kawy (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), 2 kieliszki likieru kawowego (Kahlúa, Sheridan's) i 1 kawałek czekolady. - Żółtko ucieramy z cukrem (ręcznie lub w mikserze, ważne, żeby kryształki cukru przestały być wyczuwalne). Do masy wlewamy kawę, likier i mleko (żeby koktajl był gęstszy, można zamiast mleka użyć ok. 50 ml śmietanki) i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko. Wlewamy je do masy kawowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżeczką – tłumaczy pan Stefan. - Serwujemy w wysokiej szklance lub w płaskim kieliszku na nóżce. Dekorujemy pokruszoną czekoladą. Mniam! - dodaje.