Kawa idealna na upał. Orzeźwia, dodaje energii i nieziemsko smakuje

Obraz
Źródło zdjęć: © Slowpresso
Katarzyna Gileta

/ 7Porady eksperta

Obraz
© Slowpresso

Justyna i Stefan Karamuz, córka i ojciec, autorzy projektu Slowpresso, postanowili podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami na mrożoną kawę. Esencjonalny napar o głębokim smaku i aksamitnej konsystencji doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, słodką śmietanką czy lodami.

/ 7Rodzinny projekt

Zestaw do parzenia kawy Slowpresso został wymyślony przez córkę i ojca, Justynę i Stefana. Skąd się wziął pomysł? - Z potrzeby picia dobrej kawy! Dzięki Slowpresso w końcu możemy się napić takiej kawy, jaką lubimy najbardziej. Czyli dużo mocniejszej niż kawy ekspresu przelewowego, o zawiesistej konsystencji, a jednocześnie mającej w smaku wszystkie te ciekawe nuty, słodkości i kwasowości, na których uzyskanie pozwala tylko metoda przelewowa - tłumaczą. Jaka jest kawa ze Slowpresso? - Jej charakterystyczną cechą jest przede wszystkim konsystencja. Zawiesista, gęsta, pełna. Dlatego w nazwie jest “presso”, które pochodzi od włoskiego “espressivo”, czyli wyrazisty. Ta konsystencja jest ważną cechą, taką kawę lubimy, trochę jej nam brakuje w alternatywnych metodach parzenia – dodają autorzy projektu.

/ 7Slowpresso Affogato

Obraz
© Slowpresso

Kawa z lodami dla miłośników “małej czarnej”. By ją przygotować, potrzebujemy 1 gałki lodów, 40 ml esencji slowpresso i szklanego pucharka lub szerokiej filiżanki. - Parzymy kawę w Slowpresso (z min. 2 czubatych łyżeczek kawy i ok. 50-60 ml wody, można dać więcej kawy, żeby esencja była gęstsza) – tłumaczy Justyna Karamuz. - W tym czasie do pucharka lub filiżanki wkładamy gałkę lodów, najczęściej waniliowych lub śmietankowych, ale kto nam zabroni np. truskawkowe? Ciepłą kawę wylewamy na gałkę lodów. Jemy łyżeczką ciepło-zimną mieszankę, jak się rozpuści, wypijamy resztę. Do ostatniej kropelki - dodaje.

/ 7Przelewowa kawa na lodzie

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająco, pysznie i... dietetycznie. Przepis genialny w swej prostocie, a na dodatek nietuczący. O co chodzi? O to, żeby gorącą kawę, parzoną metodą przelewową, wylać prosto na kostki lodu i uzyskać pyszny i orzeźwiający kawowy drink. - Czego potrzebujemy? Sitka do przelewowego parzenia kawy (drippera, chemexu lub slowpresso), gorącej, ale nie wrzącej wody do parzenia (w przypadku dripa i chemexu używamy jej trochę więcej niż normalnie, a kawę mielimy drobniej, w przypadku Slowpresso – odwrotnie, nieco więcej wody, a kawa zmielona grubiej), dużej szklanki, i kosteklodu – wymienia Stefan Karamuz. - Zaparzamy kawę gorącą wodą. Od razu po zaparzeniu kawę przelewamy do szklanki, prosto na kostki lodu. Pijemy, zanim lód się rozpuści! - zachęca. Największa zaleta takiej kawy? Kawa parzona przelewowo ma w sobie nuty słodyczy i kwasowości, jakie trudno uzyskać w metodach ciśnieniowych. Lodowy drink jest rześki i słodkawy, uzyskujemy słodycz niemalże bez kalorii.

/ 7Kawa z rumem i lodem

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająco chłodny drink z kroplą alkoholu. Przygotuj ok. 30-50 ml "małej czarnej" (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki zimnej wody mineralnej (może być lekko gazowana), 2-3 łyżeczki rumu, 1 łyżeczkę cukru, bitą śmietanę, kostki lodów i ew. gałkę muszkatołową lub inną przyprawę. - Herbatę z rumem wszyscy znają, ale kawa również znakomicie komponuje się z tym karaibskim alkoholem. Szczególnie chłodna kawa. A przygotowanie jest super proste! - przekonuje Justyna Karamuz. - Zaparzamy małą, esencjonalną kawę naszym ulubionym sposobem. Ciepłą kawę mieszamy z cukrem i rumem. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i wylewamy na niego kawową mieszankę. Dolewamy wodę mineralną, a na koniec dekorujemy bitą śmietaną i przyprawami.

/ 7Koktajl kawowy

Obraz
© Slowpresso

Coś pomiędzy deserem i drinkiem. Obłędnie pyszne, słodkie i kawowe! Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu to 1 jajko, 2 łyżki cukru, pół szklanki mleka, ćwierć szklanki mocnej, czarnej kawy (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), 2 kieliszki likieru kawowego (Kahlúa, Sheridan's) i 1 kawałek czekolady. - Żółtko ucieramy z cukrem (ręcznie lub w mikserze, ważne, żeby kryształki cukru przestały być wyczuwalne). Do masy wlewamy kawę, likier i mleko (żeby koktajl był gęstszy, można zamiast mleka użyć ok. 50 ml śmietanki) i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko. Wlewamy je do masy kawowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżeczką – tłumaczy pan Stefan. - Serwujemy w wysokiej szklance lub w płaskim kieliszku na nóżce. Dekorujemy pokruszoną czekoladą. Mniam! - dodaje.

/ 7Mazagran

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająca kawowa lemoniada! Przygotuj ok. 30 ml mocnego espresso (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki wody mineralnej, 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub syropu cukrowego, kostki i lodu, 1 cytrynę i mały kieliszek rumu. - Mocną kawę parzymy wybranym sposobem i lekko przestudzamy. Wyciskamy połówkę cytryny, sok mieszamy z cukrem i wodą mineralną – mówi Justyna Karamuz. - Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy wodę z cytryną i cukrem, a potem kawę. Mazgaran pochodzi z Algierii w Afryce, jest wspaniałym napojem do sączenia w upalne dni. Wersja z rumem to wersja portugalska – wyjaśnia. Ważne: mazgaran powinien być serwowany bardzo zimny. Żeby to uzyskać, wodę mineralną i zaparzoną kawę można schłodzić w lodówce, a pustą szklankę włożyć na chwilę do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów