Kawa idealna na upał. Orzeźwia, dodaje energii i nieziemsko smakuje

Obraz
Źródło zdjęć: © Slowpresso
Katarzyna Gileta

/ 7Porady eksperta

Obraz
© Slowpresso

Justyna i Stefan Karamuz, córka i ojciec, autorzy projektu Slowpresso, postanowili podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami na mrożoną kawę. Esencjonalny napar o głębokim smaku i aksamitnej konsystencji doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, słodką śmietanką czy lodami.

/ 7Rodzinny projekt

Zestaw do parzenia kawy Slowpresso został wymyślony przez córkę i ojca, Justynę i Stefana. Skąd się wziął pomysł? - Z potrzeby picia dobrej kawy! Dzięki Slowpresso w końcu możemy się napić takiej kawy, jaką lubimy najbardziej. Czyli dużo mocniejszej niż kawy ekspresu przelewowego, o zawiesistej konsystencji, a jednocześnie mającej w smaku wszystkie te ciekawe nuty, słodkości i kwasowości, na których uzyskanie pozwala tylko metoda przelewowa - tłumaczą. Jaka jest kawa ze Slowpresso? - Jej charakterystyczną cechą jest przede wszystkim konsystencja. Zawiesista, gęsta, pełna. Dlatego w nazwie jest “presso”, które pochodzi od włoskiego “espressivo”, czyli wyrazisty. Ta konsystencja jest ważną cechą, taką kawę lubimy, trochę jej nam brakuje w alternatywnych metodach parzenia – dodają autorzy projektu.

/ 7Slowpresso Affogato

Obraz
© Slowpresso

Kawa z lodami dla miłośników “małej czarnej”. By ją przygotować, potrzebujemy 1 gałki lodów, 40 ml esencji slowpresso i szklanego pucharka lub szerokiej filiżanki. - Parzymy kawę w Slowpresso (z min. 2 czubatych łyżeczek kawy i ok. 50-60 ml wody, można dać więcej kawy, żeby esencja była gęstsza) – tłumaczy Justyna Karamuz. - W tym czasie do pucharka lub filiżanki wkładamy gałkę lodów, najczęściej waniliowych lub śmietankowych, ale kto nam zabroni np. truskawkowe? Ciepłą kawę wylewamy na gałkę lodów. Jemy łyżeczką ciepło-zimną mieszankę, jak się rozpuści, wypijamy resztę. Do ostatniej kropelki - dodaje.

/ 7Przelewowa kawa na lodzie

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająco, pysznie i... dietetycznie. Przepis genialny w swej prostocie, a na dodatek nietuczący. O co chodzi? O to, żeby gorącą kawę, parzoną metodą przelewową, wylać prosto na kostki lodu i uzyskać pyszny i orzeźwiający kawowy drink. - Czego potrzebujemy? Sitka do przelewowego parzenia kawy (drippera, chemexu lub slowpresso), gorącej, ale nie wrzącej wody do parzenia (w przypadku dripa i chemexu używamy jej trochę więcej niż normalnie, a kawę mielimy drobniej, w przypadku Slowpresso – odwrotnie, nieco więcej wody, a kawa zmielona grubiej), dużej szklanki, i kosteklodu – wymienia Stefan Karamuz. - Zaparzamy kawę gorącą wodą. Od razu po zaparzeniu kawę przelewamy do szklanki, prosto na kostki lodu. Pijemy, zanim lód się rozpuści! - zachęca. Największa zaleta takiej kawy? Kawa parzona przelewowo ma w sobie nuty słodyczy i kwasowości, jakie trudno uzyskać w metodach ciśnieniowych. Lodowy drink jest rześki i słodkawy, uzyskujemy słodycz niemalże bez kalorii.

/ 7Kawa z rumem i lodem

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająco chłodny drink z kroplą alkoholu. Przygotuj ok. 30-50 ml "małej czarnej" (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki zimnej wody mineralnej (może być lekko gazowana), 2-3 łyżeczki rumu, 1 łyżeczkę cukru, bitą śmietanę, kostki lodów i ew. gałkę muszkatołową lub inną przyprawę. - Herbatę z rumem wszyscy znają, ale kawa również znakomicie komponuje się z tym karaibskim alkoholem. Szczególnie chłodna kawa. A przygotowanie jest super proste! - przekonuje Justyna Karamuz. - Zaparzamy małą, esencjonalną kawę naszym ulubionym sposobem. Ciepłą kawę mieszamy z cukrem i rumem. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i wylewamy na niego kawową mieszankę. Dolewamy wodę mineralną, a na koniec dekorujemy bitą śmietaną i przyprawami.

/ 7Koktajl kawowy

Obraz
© Slowpresso

Coś pomiędzy deserem i drinkiem. Obłędnie pyszne, słodkie i kawowe! Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu to 1 jajko, 2 łyżki cukru, pół szklanki mleka, ćwierć szklanki mocnej, czarnej kawy (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), 2 kieliszki likieru kawowego (Kahlúa, Sheridan's) i 1 kawałek czekolady. - Żółtko ucieramy z cukrem (ręcznie lub w mikserze, ważne, żeby kryształki cukru przestały być wyczuwalne). Do masy wlewamy kawę, likier i mleko (żeby koktajl był gęstszy, można zamiast mleka użyć ok. 50 ml śmietanki) i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko. Wlewamy je do masy kawowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżeczką – tłumaczy pan Stefan. - Serwujemy w wysokiej szklance lub w płaskim kieliszku na nóżce. Dekorujemy pokruszoną czekoladą. Mniam! - dodaje.

/ 7Mazagran

Obraz
© Slowpresso

Orzeźwiająca kawowa lemoniada! Przygotuj ok. 30 ml mocnego espresso (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki wody mineralnej, 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub syropu cukrowego, kostki i lodu, 1 cytrynę i mały kieliszek rumu. - Mocną kawę parzymy wybranym sposobem i lekko przestudzamy. Wyciskamy połówkę cytryny, sok mieszamy z cukrem i wodą mineralną – mówi Justyna Karamuz. - Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy wodę z cytryną i cukrem, a potem kawę. Mazgaran pochodzi z Algierii w Afryce, jest wspaniałym napojem do sączenia w upalne dni. Wersja z rumem to wersja portugalska – wyjaśnia. Ważne: mazgaran powinien być serwowany bardzo zimny. Żeby to uzyskać, wodę mineralną i zaparzoną kawę można schłodzić w lodówce, a pustą szklankę włożyć na chwilę do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika