Mazagran
Orzeźwiająca kawowa lemoniada! Przygotuj ok. 30 ml mocnego espresso (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki wody mineralnej, 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub syropu cukrowego, kostki i lodu, 1 cytrynę i mały kieliszek rumu. - Mocną kawę parzymy wybranym sposobem i lekko przestudzamy. Wyciskamy połówkę cytryny, sok mieszamy z cukrem i wodą mineralną – mówi Justyna Karamuz. - Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy wodę z cytryną i cukrem, a potem kawę. Mazgaran pochodzi z Algierii w Afryce, jest wspaniałym napojem do sączenia w upalne dni. Wersja z rumem to wersja portugalska – wyjaśnia. Ważne: mazgaran powinien być serwowany bardzo zimny. Żeby to uzyskać, wodę mineralną i zaparzoną kawę można schłodzić w lodówce, a pustą szklankę włożyć na chwilę do zamrażalnika.