Kawa z rumem i lodem
Orzeźwiająco chłodny drink z kroplą alkoholu. Przygotuj ok. 30-50 ml "małej czarnej" (z ekspresu ciśnieniowego lub slowpresso), pół szklanki zimnej wody mineralnej (może być lekko gazowana), 2-3 łyżeczki rumu, 1 łyżeczkę cukru, bitą śmietanę, kostki lodów i ew. gałkę muszkatołową lub inną przyprawę. - Herbatę z rumem wszyscy znają, ale kawa również znakomicie komponuje się z tym karaibskim alkoholem. Szczególnie chłodna kawa. A przygotowanie jest super proste! - przekonuje Justyna Karamuz. - Zaparzamy małą, esencjonalną kawę naszym ulubionym sposobem. Ciepłą kawę mieszamy z cukrem i rumem. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i wylewamy na niego kawową mieszankę. Dolewamy wodę mineralną, a na koniec dekorujemy bitą śmietaną i przyprawami.