Przelewowa kawa na lodzie
Orzeźwiająco, pysznie i... dietetycznie. Przepis genialny w swej prostocie, a na dodatek nietuczący. O co chodzi? O to, żeby gorącą kawę, parzoną metodą przelewową, wylać prosto na kostki lodu i uzyskać pyszny i orzeźwiający kawowy drink. - Czego potrzebujemy? Sitka do przelewowego parzenia kawy (drippera, chemexu lub slowpresso), gorącej, ale nie wrzącej wody do parzenia (w przypadku dripa i chemexu używamy jej trochę więcej niż normalnie, a kawę mielimy drobniej, w przypadku Slowpresso – odwrotnie, nieco więcej wody, a kawa zmielona grubiej), dużej szklanki, i kosteklodu – wymienia Stefan Karamuz. - Zaparzamy kawę gorącą wodą. Od razu po zaparzeniu kawę przelewamy do szklanki, prosto na kostki lodu. Pijemy, zanim lód się rozpuści! - zachęca. Największa zaleta takiej kawy? Kawa parzona przelewowo ma w sobie nuty słodyczy i kwasowości, jakie trudno uzyskać w metodach ciśnieniowych. Lodowy drink jest rześki i słodkawy, uzyskujemy słodycz niemalże bez kalorii.