Kasza jaglana
Jest kaszą z ziarna prosa. To najbardziej lekkostrawny produkt zbożowy. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, ponieważ większość spożywanych produktów należy do grupy kwasotwórczych. W okresie zimowym, gdy w jadłospisie pojawia się deficyt warzyw i owoców, spożywanie kasz wzbogaca codzienną dietę w witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas i żelazo.
Kasza jaglana zawiera cenną lecytynę, która poprawia pamięć, oraz redukuje zły cholesterol LDL. Jest szczególnie polecana osobom z chorobami trzustki, jelit, wątroby, nerek oraz osobom wyziębionym. W jej składzie znajdziemy również krzemionkę, która rzadko występuje w żywności, a działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. Ten rodzaj kaszy nie zawiera białka glutenu, dlatego może być stosowana u osób chorujących na celiakię.