Pomarańczowy kuskus z bakaliami
Składniki:
- szklanka kaszy kuskus,
- szklanka soku pomarańczowego,
- 1/2 pomarańczy,
- 1/2 szklanki wody,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- garść suszonej żurawiny,
- garść rodzynek,
- garść posiekanych migdałów,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Do rondelka wlej sok z pomarańczy, doprowadź go do wrzenia i wsyp kaszę kuskus, przykryj przykrywką, zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj pięć minut. Żurawinę, rodzynki, migdały, miód i sok z cytryny zalej połową szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na pięć minut. Po tym czasie dodaj je do kaszy, dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, małe kawałki pomarańczy i wszystko na koniec wymieszaj. Smacznego!