Sałatka z kalafiorem, kaszą kuskus i granatem
Składniki:
- szklanka kaszy kuskus,
- główka niedużego kalafiora,
- 1/2 świeżego i dojrzałego granatu,
- 2 garście suszonej żurawiny,
- 2 garście pistacji,
- 1/3 szklanki ulubionych orzechów,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z 2 łyżkami soli i 2 płaskimi łyżeczkami cukru. Odmierz szklankę kaszy kuskus i wsyp ją do miseczki, a następnie zalej wrzącą wodą i poczekaj 5 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni obrane pistacje i orzechy. Kiedy kalafior i kasza są już gotowe, wrzuć je do miski, dodaj ziarenka granatu, suszoną żurawinę, podprażone pistacje i orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko ze sobą wymieszaj.