WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Kasza kuskus w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie, zdrowo i łatwo

Obraz
© Shutterstock.com

Kasza kuskus jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle łatwe - wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut, a dodatkowo smakowo komponuje się świetnie w daniach obiadowych, jak i deserowych. Posiada sporą dawkę błonnika i znacznie więcej białka niż ryż czy kasza perłowa. Jest niezwykle sycąca, a jednocześnie lekkostrawna i nie podrażnia żołądka, dlatego osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego mogą jeść ją w zasadzie bez ograniczeń. Można śmiało powiedzieć, że kasza kuskus ma same zalety. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na to, co można z niej wyczarować.

/ 5Sałatka z kalafiorem, kaszą kuskus i granatem

Obraz
© Shutterstock.com
  • szklanka kaszy kuskus,
  • główka niedużego kalafiora,
  • 1/2 świeżego i dojrzałego granatu,
  • 2 garście suszonej żurawiny,
  • 2 garście pistacji,
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z 2 łyżkami soli i 2 płaskimi łyżeczkami cukru. Odmierz szklankę kaszy kuskus i wsyp ją do miseczki, a następnie zalej wrzącą wodą i poczekaj 5 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni obrane pistacje i orzechy. Kiedy kalafior i kasza są już gotowe, wrzuć je do miski, dodaj ziarenka granatu, suszoną żurawinę, podprażone pistacje i orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko ze sobą wymieszaj.

/ 5Pomarańczowy kuskus z bakaliami

Obraz
© Shutterstock.com
  • szklanka kaszy kuskus,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść rodzynek,
  • garść posiekanych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:
Do rondelka wlej sok z pomarańczy, doprowadź go do wrzenia i wsyp kaszę kuskus, przykryj przykrywką, zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj pięć minut. Żurawinę, rodzynki, migdały, miód i sok z cytryny zalej połową szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na pięć minut. Po tym czasie dodaj je do kaszy, dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, małe kawałki pomarańczy i wszystko na koniec wymieszaj. Smacznego!

/ 5Kasza kuskus z warzywami i gotowaną rybą

Obraz
© Shutter
  • mieszanka ulubionych mrożonych warzyw,
  • szklanka kaszy kuskus,
  • 2 filety ulubionej ryby,
  • przyprawy: bazylia, majeranek, estragon, ostra mielona papryka, sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mrożone warzywa. Na drugiej patelni podsmaż na odrobienie tłuszczu oprószone w mące i pokrojone filety. W tym czasie zalej wrzątkiem kaszę kuskus, przykryj i odstaw na pięć minut. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodaj do nich kaszę, posyp po szczypcie każdej przyprawy i wymieszaj, a na koniec dodaj usmażoną rybę i gotowe!

/ 5Kasza kuskus zapiekana w papryce

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 papryki czerwone,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • szklanka wody,
  • 10 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Umyte papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych oraz białych błon i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Każdą z połówek polej odrobiną oleju, oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Zagotuj szklankę bulionu, a następnie zalej nim kuskus, przykryj i poczekaj, aż kasza wchłonie bulion. Kiedy kuskus jest już gotowy, zamieszaj go, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, przyprawę curry i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do wcześniej podpieczonych papryk, a na koniec każdą posyp startym serem. Każdą połówkę papryki przykryj folią i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć