Kasza kuskus w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie, zdrowo i łatwo

Obraz
© Shutterstock.com

Kasza kuskus jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle łatwe - wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut, a dodatkowo smakowo komponuje się świetnie w daniach obiadowych, jak i deserowych. Posiada sporą dawkę błonnika i znacznie więcej białka niż ryż czy kasza perłowa. Jest niezwykle sycąca, a jednocześnie lekkostrawna i nie podrażnia żołądka, dlatego osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego mogą jeść ją w zasadzie bez ograniczeń. Można śmiało powiedzieć, że kasza kuskus ma same zalety. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na to, co można z niej wyczarować.

/ 5Sałatka z kalafiorem, kaszą kuskus i granatem

Obraz
© Shutterstock.com
  • szklanka kaszy kuskus,
  • główka niedużego kalafiora,
  • 1/2 świeżego i dojrzałego granatu,
  • 2 garście suszonej żurawiny,
  • 2 garście pistacji,
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z 2 łyżkami soli i 2 płaskimi łyżeczkami cukru. Odmierz szklankę kaszy kuskus i wsyp ją do miseczki, a następnie zalej wrzącą wodą i poczekaj 5 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni obrane pistacje i orzechy. Kiedy kalafior i kasza są już gotowe, wrzuć je do miski, dodaj ziarenka granatu, suszoną żurawinę, podprażone pistacje i orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko ze sobą wymieszaj.

/ 5Pomarańczowy kuskus z bakaliami

Obraz
© Shutterstock.com
  • szklanka kaszy kuskus,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść rodzynek,
  • garść posiekanych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:
Do rondelka wlej sok z pomarańczy, doprowadź go do wrzenia i wsyp kaszę kuskus, przykryj przykrywką, zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj pięć minut. Żurawinę, rodzynki, migdały, miód i sok z cytryny zalej połową szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na pięć minut. Po tym czasie dodaj je do kaszy, dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, małe kawałki pomarańczy i wszystko na koniec wymieszaj. Smacznego!

/ 5Kasza kuskus z warzywami i gotowaną rybą

Obraz
© Shutter
  • mieszanka ulubionych mrożonych warzyw,
  • szklanka kaszy kuskus,
  • 2 filety ulubionej ryby,
  • przyprawy: bazylia, majeranek, estragon, ostra mielona papryka, sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mrożone warzywa. Na drugiej patelni podsmaż na odrobienie tłuszczu oprószone w mące i pokrojone filety. W tym czasie zalej wrzątkiem kaszę kuskus, przykryj i odstaw na pięć minut. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodaj do nich kaszę, posyp po szczypcie każdej przyprawy i wymieszaj, a na koniec dodaj usmażoną rybę i gotowe!

/ 5Kasza kuskus zapiekana w papryce

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 papryki czerwone,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • szklanka wody,
  • 10 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Umyte papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych oraz białych błon i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Każdą z połówek polej odrobiną oleju, oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Zagotuj szklankę bulionu, a następnie zalej nim kuskus, przykryj i poczekaj, aż kasza wchłonie bulion. Kiedy kuskus jest już gotowy, zamieszaj go, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, przyprawę curry i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do wcześniej podpieczonych papryk, a na koniec każdą posyp startym serem. Każdą połówkę papryki przykryj folią i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary