Smacznie, zdrowo i łatwo
Kasza kuskus jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle łatwe - wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut, a dodatkowo smakowo komponuje się świetnie w daniach obiadowych, jak i deserowych. Posiada sporą dawkę błonnika i znacznie więcej białka niż ryż czy kasza perłowa. Jest niezwykle sycąca, a jednocześnie lekkostrawna i nie podrażnia żołądka, dlatego osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego mogą jeść ją w zasadzie bez ograniczeń. Można śmiało powiedzieć, że kasza kuskus ma same zalety. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na to, co można z niej wyczarować.
Sałatka z kalafiorem, kaszą kuskus i granatem
- szklanka kaszy kuskus,
- główka niedużego kalafiora,
- 1/2 świeżego i dojrzałego granatu,
- 2 garście suszonej żurawiny,
- 2 garście pistacji,
- 1/3 szklanki ulubionych orzechów,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z 2 łyżkami soli i 2 płaskimi łyżeczkami cukru. Odmierz szklankę kaszy kuskus i wsyp ją do miseczki, a następnie zalej wrzącą wodą i poczekaj 5 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni obrane pistacje i orzechy. Kiedy kalafior i kasza są już gotowe, wrzuć je do miski, dodaj ziarenka granatu, suszoną żurawinę, podprażone pistacje i orzechy oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko ze sobą wymieszaj.
Pomarańczowy kuskus z bakaliami
- szklanka kaszy kuskus,
- szklanka soku pomarańczowego,
- 1/2 pomarańczy,
- 1/2 szklanki wody,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- garść suszonej żurawiny,
- garść rodzynek,
- garść posiekanych migdałów,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Do rondelka wlej sok z pomarańczy, doprowadź go do wrzenia i wsyp kaszę kuskus, przykryj przykrywką, zdejmij garnuszek z ognia i poczekaj pięć minut. Żurawinę, rodzynki, migdały, miód i sok z cytryny zalej połową szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na pięć minut. Po tym czasie dodaj je do kaszy, dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, małe kawałki pomarańczy i wszystko na koniec wymieszaj. Smacznego!
Kasza kuskus z warzywami i gotowaną rybą
- mieszanka ulubionych mrożonych warzyw,
- szklanka kaszy kuskus,
- 2 filety ulubionej ryby,
- przyprawy: bazylia, majeranek, estragon, ostra mielona papryka, sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mrożone warzywa. Na drugiej patelni podsmaż na odrobienie tłuszczu oprószone w mące i pokrojone filety. W tym czasie zalej wrzątkiem kaszę kuskus, przykryj i odstaw na pięć minut. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodaj do nich kaszę, posyp po szczypcie każdej przyprawy i wymieszaj, a na koniec dodaj usmażoną rybę i gotowe!
Kasza kuskus zapiekana w papryce
- 2 papryki czerwone,
- szklanka bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki kaszy kuskus,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- pęczek szczypiorku,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki curry,
- szklanka wody,
- 10 g startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Umyte papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych oraz białych błon i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Każdą z połówek polej odrobiną oleju, oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Zagotuj szklankę bulionu, a następnie zalej nim kuskus, przykryj i poczekaj, aż kasza wchłonie bulion. Kiedy kuskus jest już gotowy, zamieszaj go, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, przyprawę curry i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do wcześniej podpieczonych papryk, a na koniec każdą posyp startym serem. Każdą połówkę papryki przykryj folią i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.