Kasza gryczana ze smażonymi grzybami leśnymi
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej,
- ½ kg grzybów leśnych,
- 2 niewielkie cebule,
- ¾ l bulionu warzywnego,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie: kaszę przepłucz na sicie i odsącz, a następnie przesyp do garnka, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, dopraw solą oraz pierzem i smaż, aż się przyrumienią. Teraz dodaj kaszę i pozostałe składniki, zamieszaj i chwilę pogotuj całość. Porcje kaszy z grzybami leśnymi rozłóż do miseczek, posyp natką pietruszki i gotowe.