Kasza gryczana to coś więcej niż dodatek do obiadu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Karolina Wójciga

/ 5Jak ją przygotować, by była zdrowa i smaczna?

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

Kaszę gryczaną coraz częściej nazywamy polskim superfood - i słusznie. Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale również świetnie komponuje się z klasycznymi potrawami kuchni polskiej. Ze względu na swoje liczne zalety zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Jak ją gotować i co z niej przygotować? Odpowiedzi na te pytania i kilka smakowitych przepisów znajdziecie na kartach tej galerii. Przeczytajcie koniecznie, bo to warto wiedzieć.

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

/ 5Jak gotować kaszę gryczaną?

Obraz
© iStock.com

Na sklepowych półkach w zdecydowanej większości znajdziemy porcjowaną kaszę gryczaną w foliowych, perforowanych torebkach. Wystarczy wrzucić je do gorącej oraz osolonej wody i gotować według instrukcji na opakowaniu. Jednak prawdziwi smakosze i dietetycy nie polecają przygotowywania kaszy w ten sposób. Dużo tańszym i zdrowszym rozwiązaniem jest wybieranie kilogramowych opakowań. To samo dotyczy ryżu.

Jak ugotować kaszę gryczaną tradycyjnym i bezpiecznym dla naszego zdrowia sposobem? To bardzo proste. Wystarczy wlać wodę do jak najniższego garnka o grubym dnie, delikatnie ją posolić i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać kaszę gryczaną. Na szklankę kaszy przypada 2 szklanki wody - to idealna proporcja. Gotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy ziarna wchłoną wodę, włóż garnek do ciepłego piekarnika lub przykryj go gazetami i kocem lub ręcznikiem, by kasza "doszła". Bardzo ciekawym pomysłem jest ugotowanie jej w bulionie lub mleku. Jeśli chcesz, by kasza nie zbrylała się, lecz była sypka, możesz do wrzątku, oprócz soli dodać także łyżkę lub dwie oliwy lub oleju.

/ 5Kasza gryczana ze smażonymi grzybami leśnymi

Obraz
© iStock.com
  • szklanka kaszy gryczanej,
  • ½ kg grzybów leśnych,
  • 2 niewielkie cebule,
  • ¾ l bulionu warzywnego,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: kaszę przepłucz na sicie i odsącz, a następnie przesyp do garnka, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, dopraw solą oraz pierzem i smaż, aż się przyrumienią. Teraz dodaj kaszę i pozostałe składniki, zamieszaj i chwilę pogotuj całość. Porcje kaszy z grzybami leśnymi rozłóż do miseczek, posyp natką pietruszki i gotowe.

/ 5Papryki faszerowane kaszą gryczaną

Obraz
© 123RF.COM
  • 3 czerwone papryki,
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • cebula
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Papryki umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Lekko posól, popieprz, skrop olejem rzepakowym i ułóż na blaszce wysmarowanej olejem. Wstaw na ok. 50 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do posolonego lekko wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku i chwilę poduś całość pod przykryciem. Teraz dodaj kaszę gryczaną i poszatkowane 2-3 łyżki natki pietruszki. Tak przygotowanym farszem nadziewaj upieczone papryki i przykryj je pasującymi odciętymi częściami. Faszerowane papryki wstaw do piekarnika na 10 minut i gotowe.

/ 5Kotleciki z kaszy gryczanej

Obraz
© iStock.com
  • ½ szklanki kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • żółtko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: kaszę gryczaną przemyj pod bieżącą wodą na sicie i odsącz, a następnie wsyp do posolonego lekko wrzątku i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij z ognia. Po upływie 5 minut zdejmij pokrywkę i ostudź zawartość garnka. Cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na oleju rzepakowym, a następnie dodaj do kaszy gryczanej. Dodaj przyprawy, całej jajko i żółtko. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż je po ok. 7 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z sosem z grzybów leśnych lub jogurtem naturalnym albo z warzywami ugotowanymi na parze.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść