Jak gotować kaszę gryczaną?
Na sklepowych półkach w zdecydowanej większości znajdziemy porcjowaną kaszę gryczaną w foliowych, perforowanych torebkach. Wystarczy wrzucić je do gorącej oraz osolonej wody i gotować według instrukcji na opakowaniu. Jednak prawdziwi smakosze i dietetycy nie polecają przygotowywania kaszy w ten sposób. Dużo tańszym i zdrowszym rozwiązaniem jest wybieranie kilogramowych opakowań. To samo dotyczy ryżu.
Jak ugotować kaszę gryczaną tradycyjnym i bezpiecznym dla naszego zdrowia sposobem? To bardzo proste. Wystarczy wlać wodę do jak najniższego garnka o grubym dnie, delikatnie ją posolić i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać kaszę gryczaną. Na szklankę kaszy przypada 2 szklanki wody - to idealna proporcja. Gotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy ziarna wchłoną wodę, włóż garnek do ciepłego piekarnika lub przykryj go gazetami i kocem lub ręcznikiem, by kasza "doszła". Bardzo ciekawym pomysłem jest ugotowanie jej w bulionie lub mleku. Jeśli chcesz, by kasza nie zbrylała się, lecz była sypka, możesz do wrzątku, oprócz soli dodać także łyżkę lub dwie oliwy lub oleju.