Pierogi z farszem z kaszy
Składniki na ciasto: 300 g mąki, 160-180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, sól. Farsz: 150 g ugotowanej kaszy gryczanej, 250 g twarogu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki śmietany 30%.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz: wymieszać kaszę z twarogiem, dodać posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem (można je wcześniej podsmażyć). Dodać śmietankę i połączyć składniki. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć z dodatkiem szałwii i świeżo mielonego kolorowego pieprzu.