Bulgur - kasza dobra na wszystko?
Uniwersalny dodatek do dań
Na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach coraz częściej można natknąć się na kaszę bulgur. Ma postać drobnych ziarenek w jasnym albo brązowym kolorze. Badania naukowe dowodzą, że warto jeść ją dla zdrowia. A jak ją przygotować? Możliwości jest mnóstwo - pasuje do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek, a nawet deserów.
Na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach coraz częściej można natknąć się na kaszę bulgur. Ma postać drobnych ziarenek w jasnym albo brązowym kolorze. Badania naukowe dowodzą, że warto jeść ją dla zdrowia. A jak ją przygotować? Możliwości jest mnóstwo - pasuje do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek, a nawet deserów. Kasza bulgur otrzymywana jest z pszenicy twardej (durum), która obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż. Z pszenicy durum wyrabia się mąkę, kaszę oraz makaron - ten ostatni ze względu na wysoką zawartość glutenu (to dlatego durum bywa nazywana "pszenicą makaronową"). Wytwarzana z niej kasza bulgur jest częstym gościem w daniach kuchni tureckiej i bliskowschodniej, gdzie jej spożywanie ma długą tradycję. W Polsce bulgur dopiero zyskuje zwolenników. Możemy ją spotkać w odmianie drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
[ Kasza na stół ]( http://kuchnia.wp.pl/kasza-na-stol-6054629719995009g