Kluski w praktyce
Obojętnie jednak, jak nazwiemy te kluski, ich przygotowanie jest identyczne. Nie jest to trudne, ale czasochłonne. Na sześć cepelinów lub kartaczy potrzebujemy: 10 średnich ziemniaków, obranych i startych na bardzo małych oczkach tarki, trzy podobnej wielkości ziemniaki ugotowane i dokładnie przeciśnięte przez praskę i sól. Starte ziemniaki przekładamy do bawełnianej ściereczki i dokładnie odciskamy, nie wylewając jednak pozostałego płynu. W misce łączymy ze sobą ziemniaki surowe i ugotowane, a następnie dodajemy skrobię, która osiadła na dnie płynu z wyciskania kartofli. Doprawiamy solą i ugniatamy ciasto. Bierzemy garść ciasta i formujemy placuszek grubości około 1 centymetra. I zabieramy się do nadziewania farszem. Farsz układamy na środku każdego placka i dokładnie zawijamy,
formując kluskę. Gotujemy je w dużej ilości osolonego wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
Farsz też ma znaczenie. W dalszej części proste połączenie.