Kartacze - tradycja z Podlasia

Regionalny specjał łatwo zrobisz w domu. Pyszności!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Litewskie danie na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Cepeliny albo kartacze, czyli duże kluski ziemniaczane z nadzieniem - to danie króluje na stołach Podlasia i Suwalszczyzny. Choć stały się tradycyjnym daniem polskiej kuchni, w rzeczywistości to danie litewskie, określane tam trudną do wymówienia dla nas nazwą didžkukuliai. Polskie nazwy tej potrawy pochodzą od kształtu klusek. Kartacze są bardziej owalne i przypominają starodawny pocisk, a podłużne cepeliny mają wyglądać jak miniaturowe sterowce. Jednym z najbardziej znanych typów tego statku powietrznego był właśnie niemiecki Zeppelin. Oto, co warto wiedzieć o tym daniu i jak je przygotować.

/ 5Kluski w praktyce

Obraz
© 123RF.COM

Obojętnie jednak, jak nazwiemy te kluski, ich przygotowanie jest identyczne. Nie jest to trudne, ale czasochłonne. Na sześć cepelinów lub kartaczy potrzebujemy: 10 średnich ziemniaków, obranych i startych na bardzo małych oczkach tarki, trzy podobnej wielkości ziemniaki ugotowane i dokładnie przeciśnięte przez praskę i sól. Starte ziemniaki przekładamy do bawełnianej ściereczki i dokładnie odciskamy, nie wylewając jednak pozostałego płynu. W misce łączymy ze sobą ziemniaki surowe i ugotowane, a następnie dodajemy skrobię, która osiadła na dnie płynu z wyciskania kartofli. Doprawiamy solą i ugniatamy ciasto. Bierzemy garść ciasta i formujemy placuszek grubości około 1 centymetra. I zabieramy się do nadziewania farszem. Farsz układamy na środku każdego placka i dokładnie zawijamy,
formując kluskę. Gotujemy je w dużej ilości osolonego wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.

Farsz też ma znaczenie. W dalszej części proste połączenie.

/ 5Mięsny farsz do kartaczy

Obraz
© 123RF.COM

Najpopularniejsze jest nadzienie z mięsa. Potrzebujemy pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej dość tłustej wieprzowiny - bardzo rzadko używano innych gatunków mięsa), dwa ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz. Mięso doprawiamy posiekanym czosnkiem i pozostałymi przyprawami, a następnie ręką bardzo dokładnie je mieszamy. Nadzienie nie może być zbyt wodniste. Kartacze z mięsem gotujemy bardzo ostrożnie, by się nie rozpadły. Zazwyczaj są gotowe po około 15 minutach. Jest też wersja dla jaroszy.

/ 5Serowe lub grzybowe nadzienie

Obraz
© WP.PL

Wersja mięsna była kiedyś gotowana tylko od święta. Częściej na stołach gościły tańsze wersje kartaczy np. z serem. To bardzo proste nadzienie. Twaróg - najlepiej tłusty solimy i dokładnie rozgniatamy widelcem. Małą cebulkę siekamy drobno, przysmażamy delikatnie na maśle i dodajemy do sera. Innym popularnym nadzieniem, zwłaszcza jesienią, były grzyby. Dokładnie umyte grzyby: kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki i prawdziwki (można mieszać) kroimy bardzo drobno. Cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy grzyby, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy, aż grzyby będą ugotowane, a płyn mocno odparuje. Można nadzienie grzybowe doprawić siekaną zieloną pietruszką.

/ 5Kartacze w restauracji

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne wersje kartaczy są we współczesnej kuchni traktowane często jako punkt wyjścia do bardziej nowoczesnych potraw. W restauracjach nie tylko na Podlasiu znajdziemy kluski nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami, kartacze z gęsiną, mięsem z kaczki, a nawet z jesiotrem. Jednak te najbardziej tradycyjne, podawane ze skwarkami lub gęstą śmietaną są najlepsze. I wcale nie trzeba jechać na Podlasie, by ich spróbować. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu w kuchni.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja