Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym
Składniki: 4 uda gęsie, sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru. Składniki na sos: 80 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego, 2 cebule dymki, pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę, 250 g czarnych porzeczek, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml miodu pitnego półtoraka, 4 gałązki rozmarynu, woda, sól, 100 g masła, 1 cytryna. Ugotowana kasza pęczak do podania.
Przygotowanie: uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez ok. 40 minut tak, by wytopić maksymalnie tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana. Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem. Kiedy wino odparuje do 1/3 objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy. Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną soku. Sosem polewamy uda i chwilę jeszcze dusimy. Podajemy z ugotowanym
pęczakiem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". Rozmawiała Magdalena Pomorska.