Farsz idealny i okrasa do pierogów
- Wybierając pierogi na słodko to całe życie będę tęsknić za pierogami z jagodami mojej babci. To takie danie, które zdecydowanie przypomina mi dzieciństwo. Jeśli chodzi o wytrawne propozycje to także pierogi babci, ale z kapustą i grzybami, obowiązkowo odgrzewane - czyli nie jedzone po wyjęciu bezpośrednio z wody, ale muszą ostygnąć, potem je smażymy, aby ten obwarzanek, czyli krawędź był ładnie przysmażony.
Karol Okrasa podkreśla, że liczy się nie tylko nadzienie pierogów, ale także to, z czym je podamy.
- Pierogi mogą być różnie okraszone. Zarówno smażonym szpinakiem na maśle, jeśli mówimy o pierogach z farszem z ryby czy też z ziemniakami. Możemy podać do pierogów mięsnych klasyczną okrasę jarską tj. suszony pomidor wysuszony z cebulą na patelni, który smakiem bardzo przypomina boczek, a jest dużo zdrowszy i lepszy. A oto klika pysznych propozycji na pierogi - nie tylko na Boże Narodzenie.