Boczek dobry na Święta i karnawał
Pachnący i pyszny boczek warto użyć do grudniowych potraw.
Boże Narodzenie i następujący po nim okres karnawału nieodłącznie łączą się ze stołami szczelnie zastawionymi odświętnymi potrawami. Tradycyjne czy nowoczesne, bardzo często zawierają jeden z najważniejszych i najstarszych składników polskiej kuchni – boczek. Tego niepowtarzalnego aromatu i smaku próżno szukać w innych rodzajach mięsa.
Wigilijne menu, zgodnie z odwieczną tradycją, jest jarskie. Jednak już po Pasterce na stołach goszczą najlepsze wyroby wędliniarskie. To wprost idealny czas, by na rozgrzanie podać najbliższym własnoręcznie przygotowany faszerowany pieczony boczek. Miłośników eksperymentów, które niewątpliwie zakończą się powodzeniem, czyli zachwytem świątecznych gości, nie będzie trzeba namawiać do skosztowania wigilijnego barszczu z... boczkowymi chipsami. Delikatny posmak wędzonego boczku spowoduje, że tradycyjny barszcz wzbogaci się o wyjątkowe aromaty i będzie bardziej sycący. Gdy do tego dodamy jeszcze fasolę, powstanie danie idealne! Boczek świetnie odnajdzie się również w wigilijnym bigosie, np. w wersji z soczewicą i boczkiem
wędzonym.
Karnawałowe szaleństwa kulinarne
Tuż po tym, gdy minie czas radosnego, bożonarodzeniowego świętowania, nadchodzi kolejna świetna okazja do kulinarnych uniesień. Karnawał, bo o nim mowa, to okres wzmożonych wizyt przyjaciół i rodziny. Czasem tych bardzo niespodziewanych. Warto więc zawsze mieć w zanadrzu niezawodne danie, które można przyrządzić z prostych, dostępnych pod ręką składników. Jedną z nieśmiertelnych propozycji jest pizza. Jej przygotowanie to sama radość – spokojnie można zrobić ją wraz z gośćmi i tak rozpocząć świętowanie w kuchni. Pizzę lubią wszyscy. Mało kto jest w stanie się jej oprzeć. Dodanie do niej wędzonego boczku doda charakterystycznego posmaku, który z innymi dodatkami stworzy niepowtarzalny bukiet, ale i solidnej energii przed całonocną zabawą. Przepis na pyszną pizzę z boczkiem wędzonym to must have. Musisz go wydrukować i powiesić na lodówce. Gwarantujemy, że nie pożałujesz tego
rozwiązania!
Dla zmęczonych świętowaniem
Karnawał to nie tylko czas, gdy po wielogodzinnych imprezach męczą się nasze nogi i głowy. To także okres intensywnej pracy żołądka i wątroby, bo trudno sobie odmówić rozlicznych pyszności pod różnymi postaciami. Idealnym przepisem na obiad po szalonej zabawie jest więc lekka sałatka. Co ważne, lekka wcale nie oznacza bezmięsna. Według najnowszych badań, współcześnie produkowany boczek jest aż o 37% mniej kaloryczny niż ten pozyskiwany na początku lat 90. Wieprzowina jest zdrowa, warto wykorzystać ten fakt w kulinarnych szaleństwach, bo zwłaszcza długodojrzewające i wędzone produkty wieprzowe znakomicie nadają na szybkie i ekskluzywne przekąski, które są prawdziwymi rarytasami na prywatkach oraz prestiżowych spotkaniach biznesowych.
Delikatną, choć niestandardową w swej formie, propozycją może być sałatka, w której ser pleśniowy i właśnie boczek grają pierwsze skrzypce. Ten prosty, szybki w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzony przez szefów kuchni przepis to pewność kulinarnego spełnienia. Faszerowane pomidory z boczkiem i kaszą kuskus to kolejne lekkie, łatwo strawne i zdrowe danie, a do tego pięknie wyglądające. Najpierw zjesz je oczami!
|
|
| --- |