Boczek dobry na Święta i karnawał

Pachnący i pyszny boczek warto użyć do grudniowych potraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Boże Narodzenie i następujący po nim okres karnawału nieodłącznie łączą się ze stołami szczelnie zastawionymi odświętnymi potrawami. Tradycyjne czy nowoczesne, bardzo często zawierają jeden z najważniejszych i najstarszych składników polskiej kuchni – boczek. Tego niepowtarzalnego aromatu i smaku próżno szukać w innych rodzajach mięsa.

Wigilijne menu, zgodnie z odwieczną tradycją, jest jarskie. Jednak już po Pasterce na stołach goszczą najlepsze wyroby wędliniarskie. To wprost idealny czas, by na rozgrzanie podać najbliższym własnoręcznie przygotowany faszerowany pieczony boczek. Miłośników eksperymentów, które niewątpliwie zakończą się powodzeniem, czyli zachwytem świątecznych gości, nie będzie trzeba namawiać do skosztowania wigilijnego barszczu z... boczkowymi chipsami. Delikatny posmak wędzonego boczku spowoduje, że tradycyjny barszcz wzbogaci się o wyjątkowe aromaty i będzie bardziej sycący. Gdy do tego dodamy jeszcze fasolę, powstanie danie idealne! Boczek świetnie odnajdzie się również w wigilijnym bigosie, np. w wersji z soczewicą i boczkiem
wędzonym.

Karnawałowe szaleństwa kulinarne

Tuż po tym, gdy minie czas radosnego, bożonarodzeniowego świętowania, nadchodzi kolejna świetna okazja do kulinarnych uniesień. Karnawał, bo o nim mowa, to okres wzmożonych wizyt przyjaciół i rodziny. Czasem tych bardzo niespodziewanych. Warto więc zawsze mieć w zanadrzu niezawodne danie, które można przyrządzić z prostych, dostępnych pod ręką składników. Jedną z nieśmiertelnych propozycji jest pizza. Jej przygotowanie to sama radość – spokojnie można zrobić ją wraz z gośćmi i tak rozpocząć świętowanie w kuchni. Pizzę lubią wszyscy. Mało kto jest w stanie się jej oprzeć. Dodanie do niej wędzonego boczku doda charakterystycznego posmaku, który z innymi dodatkami stworzy niepowtarzalny bukiet, ale i solidnej energii przed całonocną zabawą. Przepis na pyszną pizzę z boczkiem wędzonym to must have. Musisz go wydrukować i powiesić na lodówce. Gwarantujemy, że nie pożałujesz tego
rozwiązania!

Dla zmęczonych świętowaniem

Karnawał to nie tylko czas, gdy po wielogodzinnych imprezach męczą się nasze nogi i głowy. To także okres intensywnej pracy żołądka i wątroby, bo trudno sobie odmówić rozlicznych pyszności pod różnymi postaciami. Idealnym przepisem na obiad po szalonej zabawie jest więc lekka sałatka. Co ważne, lekka wcale nie oznacza bezmięsna. Według najnowszych badań, współcześnie produkowany boczek jest aż o 37% mniej kaloryczny niż ten pozyskiwany na początku lat 90. Wieprzowina jest zdrowa, warto wykorzystać ten fakt w kulinarnych szaleństwach, bo zwłaszcza długodojrzewające i wędzone produkty wieprzowe znakomicie nadają na szybkie i ekskluzywne przekąski, które są prawdziwymi rarytasami na prywatkach oraz prestiżowych spotkaniach biznesowych.
Delikatną, choć niestandardową w swej formie, propozycją może być sałatka, w której ser pleśniowy i właśnie boczek grają pierwsze skrzypce. Ten prosty, szybki w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzony przez szefów kuchni przepis to pewność kulinarnego spełnienia. Faszerowane pomidory z boczkiem i kaszą kuskus to kolejne lekkie, łatwo strawne i zdrowe danie, a do tego pięknie wyglądające. Najpierw zjesz je oczami!

|

Obraz

|
| --- |

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce