Gryczane pierogi z postnym farszem z karpia i grzybów
Składniki: 320 g mąki gryczanej, 80 g mąki pszennej, sól, przegotowana woda. Farsz: 50 g suszonych grzybów namoczonych przez noc, 300 g filetów z karpia, 1 łyżka soku z cytryny, sól, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 2 łyżki oleju, pieprz do smaku, 1-2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko.
Przygotowanie: grzyby odcedzamy zachowując wodę i drobno siekamy. Umyte filety nacieramy solą, skrapiamy cytryną i odstawiamy na godzinę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę dusimy. Na drugiej patelni smażymy na rozgrzanym oleju filety. Studzimy i usuwamy z ryby ości. Drobno pokrojone mięso łączymy z grzybami i cebulką. Dodajemy jajko, bułkę i wyrabiamy masę. Ciasto: łączymy obie mąki i prażymy je na suchej patelni przez 2 minuty. Dodajemy sól i łączymy stopniowo z wodą, uważając, aby nie powstały grudki. Masa powinna być zwarta, ale elastyczna, nie za rzadka. Przestudzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy krążki i nadziewamy je farszem. Po sklejeniu gotujemy we wrzątku porcjami, aż do wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub podsmażone solo.
POLECAMY: Sekret idealnych naleśników. To proste!