Potężny wpływ na organizm
Spożywanie karobu korzystnie wpływa na zdrowie. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i pracę jelit, zapewniając właściwe trawienie. Jedzenie karobu zalecane jest w przypadku biegunki i kłopotów żołądkowych oraz w refluksie. Działa jako przeciwutleniacz hamujący atak wolnych rodników, co chroni nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Poleca się go w leczeniu alergii i astmy. Ma też działanie wykrztuśne, z tego względu zaleca się go palaczom. Po karob śmiało mogą sięgać osoby chore na cukrzycę (zawiera tylko naturalne cukry).
Składniki owoców drzewa karobowego hamują rozwój bakterii w organizmie. W karobie znajdują się lignany, które wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Zaleca się go, aby zbić wysoki cholesterol i ciśnienie krwi. Spożywanie tego produktu polecane jest w przypadku osteoporozy.