Zdrowy cukier
Strąki karobu nazywane są chlebem świętojańskim; mają miękki, brązowy miąższ. Są bardzo słodkie - zawierają 50-70 proc. cukrów. W smaku przypominają osłodzone kakao z domieszką karmelu. Zanim trzcina cukrowa i buraki cukrowe się upowszechniły, szarańczyn strąkowy był najważniejszym źródłem cukru dla mieszkańców regionu śródziemnomorskiego. Obecnie karob wraca do łask jako "zdrowy cukier". Chętnie sięgają po niego osoby zainteresowane zdrową żywnością, wegetarianie i weganie - proszek karobowy to produkt w 100 proc. naturalny, bez konserwantów czy barwników.
Atutami karobu są brak kofeiny i teobrominy (ten drugi to alkaloid purynowy szkodliwy dla niektórych zwierząt, m.in. psów i kotów). Karob nie wywołuje alergii. Cechuje go niska zawartość tłuszczu. Nie ma "złego" cholesterolu LDL. Zawiera wapń, nie ma natomiast w składzie kwasu szczawiowego blokującego wchłanianie tego pierwiastka. Ponadto w jego składzie znajduje się żelazo, potas, fosfor, sód oraz witaminy - głównie z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy, oraz witaminę E, która nazywana jest "eliksirem młodości". Karob jest źródłem białka i błonnika. Zawiera kwas izomasłowy. Cenny w karobie jest również kwas galusowy, który wykazuje działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i antyalergiczne.