Tureckie pączki Lakma
Składniki: 3 szklanki mąki, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: w łyżce ciepłej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Przelać do miski i połączyć z mąką, masłem oraz solą. Całość zagnieść na gładkie, miękkie ciasto - dolewając po łyżce ciepłą wodę. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru wsypać do garnuszka z grubszym dnem, wlać 300 ml (ok. 3 filiżanki) wody, gotować 15 minut, aż powstanie syrop. W szerszym garnku rozgrzać olej. Z ciasta ulepić kuleczki i smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po przestudzeniu dodać do wcześniej przygotowanego syropu.