Karnawałowe słodycze ze świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

/ 5Holenderskie Oliebollen i inne smakołyki

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce w okresie Karnawału zajadamy się pączkami, faworkami i różami. Słodkości te darzymy sporą sympatią, którą przejawiamy przede wszystkim w Tłusty Czwartek. Ale swoje odpowiedniki karnawałowych słodkości mają nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi. Oto kilka przepisów na smakołyki m.in. z Holandii, Hiszpanii i Litwy.

Holenderskie pączki Oliebollen
Składniki: 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka skórki z cytryny otartej, 40 g rodzynek, 20 g cukru, 200 g mąki pszennej tortowej, 1 jajko, 1 łyżeczka spirytusu, szczypta soli, 125 ml mleka, 1 średnie jabłko, 1 szklanka rodzynek (można użyć dwóch rodzajów). Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia.

Przygotowanie: jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Drożdże połączyć z połową mleka i łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać przesianą mąkę i pozostałą część mleka. Wlać drożdżową miksturę, Dodać rozmącone jajko, spirytus, sól oraz jabłko. Całość wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę, aby podwoiło objętość. W rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 170 stopni C (można sprawdzić ją termometrem lub kawałkiem skórki chleba, który po 30 sekundach powinien mocno zbrązowieć). Za pomocą dwóch, lekko zwilżonych łyżek formować kulki i kłaść na olej. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem i podawać.

/ 5Churros

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 ml wody, 200 g przesianej mąki, 100 g masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 średnie jajka, olej do smażenia. Dodatkowo: 3 łyżki cukru pudru, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie: wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Po chwili dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszać energicznie, do połączenia składników. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miseczki i ubić, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować rękaw cukierniczy z szerszą końcówką, a w rondlu z grubszym dnem rozgrzać olej. Ciasto wyciskać i smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe churros wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem i podawać z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami z dodatkiem mleka.

/ 5Tureckie pączki Lakma

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki mąki, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: w łyżce ciepłej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Przelać do miski i połączyć z mąką, masłem oraz solą. Całość zagnieść na gładkie, miękkie ciasto - dolewając po łyżce ciepłą wodę. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru wsypać do garnuszka z grubszym dnem, wlać 300 ml (ok. 3 filiżanki) wody, gotować 15 minut, aż powstanie syrop. W szerszym garnku rozgrzać olej. Z ciasta ulepić kuleczki i smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po przestudzeniu dodać do wcześniej przygotowanego syropu.

/ 5Egipskie ciasteczka Ghorayeba

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 330 g mąki, 160 g cukru pudru, 230 g miękkiego masła, ziarenka z 1 laski wanilii, pistacje lub migdały do dekoracji.

Przygotowanie: masło ucierać w mikserze przez ok. 3 minuty. Gdy będzie jasne i puszyste, dodać cukier i ziarenka wanilii. Ucierać kolejne 3 minuty. Wsypać przesianą mąkę i wyrabiać całość na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ciasto wyrobić i formować z niego małe, okrągłe ciasteczka. W każde wcisnąć pistację lub migdał. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

/ 5Litewskie Mrowisko

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego). Ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 żółtek, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka masła, 3 łyżki spirytusu. Tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: masło na syrop rozpuścić w garnuszku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miód i śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Składniki na ciasto łączymy, dokładnie zagniatając masę - musi być miękka i elastyczna. Następnie ubijać ją wałkiem ok. 5 minut. W szerszym garnku rozgrzać olej. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać paski (według oryginalnej receptury specjalną falowaną wykrawaczką), a następnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Wykładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć ciasto. Po przestudzeniu układać warstwami na talerzu, oblewając syropem i tworząc "mrowisko".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna