Holenderskie Oliebollen i inne smakołyki
W Polsce w okresie Karnawału zajadamy się pączkami, faworkami i różami. Słodkości te darzymy sporą sympatią, którą przejawiamy przede wszystkim w Tłusty Czwartek. Ale swoje odpowiedniki karnawałowych słodkości mają nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi. Oto kilka przepisów na smakołyki m.in. z Holandii, Hiszpanii i Litwy.
Holenderskie pączki Oliebollen
Składniki: 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka skórki z cytryny otartej, 40 g rodzynek, 20 g cukru, 200 g mąki pszennej tortowej, 1 jajko, 1 łyżeczka spirytusu, szczypta soli, 125 ml mleka, 1 średnie jabłko, 1 szklanka rodzynek (można użyć dwóch rodzajów). Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia.
Przygotowanie: jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Drożdże połączyć z połową mleka i łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać przesianą mąkę i pozostałą część mleka. Wlać drożdżową miksturę, Dodać rozmącone jajko, spirytus, sól oraz jabłko. Całość wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę, aby podwoiło objętość. W rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 170 stopni C (można sprawdzić ją termometrem lub kawałkiem skórki chleba, który po 30 sekundach powinien mocno zbrązowieć). Za pomocą dwóch, lekko zwilżonych łyżek formować kulki i kłaść na olej. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Churros
Składniki: 200 ml wody, 200 g przesianej mąki, 100 g masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 średnie jajka, olej do smażenia. Dodatkowo: 3 łyżki cukru pudru, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Przygotowanie: wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Po chwili dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszać energicznie, do połączenia składników. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miseczki i ubić, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować rękaw cukierniczy z szerszą końcówką, a w rondlu z grubszym dnem rozgrzać olej. Ciasto wyciskać i smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe churros wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem i podawać z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami z dodatkiem mleka.
Tureckie pączki Lakma
Składniki: 3 szklanki mąki, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: w łyżce ciepłej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Przelać do miski i połączyć z mąką, masłem oraz solą. Całość zagnieść na gładkie, miękkie ciasto - dolewając po łyżce ciepłą wodę. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru wsypać do garnuszka z grubszym dnem, wlać 300 ml (ok. 3 filiżanki) wody, gotować 15 minut, aż powstanie syrop. W szerszym garnku rozgrzać olej. Z ciasta ulepić kuleczki i smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po przestudzeniu dodać do wcześniej przygotowanego syropu.
Egipskie ciasteczka Ghorayeba
Składniki: 330 g mąki, 160 g cukru pudru, 230 g miękkiego masła, ziarenka z 1 laski wanilii, pistacje lub migdały do dekoracji.
Przygotowanie: masło ucierać w mikserze przez ok. 3 minuty. Gdy będzie jasne i puszyste, dodać cukier i ziarenka wanilii. Ucierać kolejne 3 minuty. Wsypać przesianą mąkę i wyrabiać całość na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ciasto wyrobić i formować z niego małe, okrągłe ciasteczka. W każde wcisnąć pistację lub migdał. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Litewskie Mrowisko
Składniki: 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego). Ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 żółtek, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka masła, 3 łyżki spirytusu. Tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: masło na syrop rozpuścić w garnuszku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miód i śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Składniki na ciasto łączymy, dokładnie zagniatając masę - musi być miękka i elastyczna. Następnie ubijać ją wałkiem ok. 5 minut. W szerszym garnku rozgrzać olej. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać paski (według oryginalnej receptury specjalną falowaną wykrawaczką), a następnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Wykładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć ciasto. Po przestudzeniu układać warstwami na talerzu, oblewając syropem i tworząc "mrowisko".