Karnawałowe słodycze ze świata
Holenderskie Oliebollen i inne smakołyki
Holenderskie pączki Oliebollen
Składniki: 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka skórki z cytryny otartej, 40 g rodzynek, 20 g cukru, 200 g mąki pszennej tortowej, 1 jajko, 1 łyżeczka spirytusu, szczypta soli, 125 ml mleka, 1 średnie jabłko, 1 szklanka rodzynek (można użyć dwóch rodzajów). Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia.
Przygotowanie: jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Drożdże połączyć z połową mleka i łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać przesianą mąkę i pozostałą część mleka. Wlać drożdżową miksturę, Dodać rozmącone jajko, spirytus, sól oraz jabłko. Całość wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę, aby podwoiło objętość. W rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 170 stopni C (można sprawdzić ją termometrem lub kawałkiem skórki chleba, który po 30 sekundach powinien mocno zbrązowieć). Za pomocą dwóch, lekko zwilżonych łyżek formować kulki i kłaść na olej. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem i podawać.