Churros
Składniki: 200 ml wody, 200 g przesianej mąki, 100 g masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 średnie jajka, olej do smażenia. Dodatkowo: 3 łyżki cukru pudru, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Przygotowanie: wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Po chwili dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszać energicznie, do połączenia składników. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miseczki i ubić, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować rękaw cukierniczy z szerszą końcówką, a w rondlu z grubszym dnem rozgrzać olej. Ciasto wyciskać i smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe churros wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem i podawać z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami z dodatkiem mleka.