Mała tarta ze szparagami
Urządzając karnawałowe przyjęcie nie należy zapominać o tartach. Najczęściej robi się je z kruchego ciasta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je ciastem francuskim.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, kilka zielonych szparagów (z puszki lub świeżych, wcześniej lekko obgotowanych), szklanka tartego sera, kilka pomidorków koktajlowych, śmietanka 18 proc., jajko, sól i pieprz.
Ciasto francuskie rozkładamy, lekko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy około ośmiu centymetrów (najlepiej zrobić to specjalną metalową wykrawaczką, ale równie dobrze szeroką szklanką). Nakłuwamy ciasto widelcem. Każdy krążek oprószamy serem, układamy kawałki szparagów, połówki pomidorków, solimy, dodajemy pieprz i na wierzchu smarujemy jajkiem rozmąconym ze śmietaną. Zapiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.