Karnawałowe przystawki po francusku
Proste i pyszne. Niektóre zrobisz w mniej niż 30 minut.
Ciasto francuskie na gorąco
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu potraw. Samodzielne zrobienie go w domu jest niestety bardzo trudne i czasochłonne. Na szczęście w sklepach kupimy gotowe ciasto, które wystarczy tylko rozmrozić, by przygotować wiele wspaniałych dań. Gdy ciasto francuskie sprawdzi się znakomicie podczas niezobowiązujących, ale także bardziej oficjalnych przyjęć karnawałowych. Przygotowane z niego przekąski i przystawki będą oryginalne, eleganckie i z pewnością zasmakują wszystkim.
Ślimaczki z ziołami
To bardzo proste, smaczne i efektowne danie.
Składniki: osiem cienkich plastrów szynki wędzonej, opakowanie ciasta francuskiego, trzy łyżki dobrego keczupu, pół szklanki drobno siekanych, świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, kolendra, pietruszka, etc.), pół szklanki startego ostrego żółtego sera.
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy i lekko wałkujemy. Smarujemy keczupem, posypujemy równomiernie ziołami i startym serem. Na tym układamy plastry szynki. Ciasto zwijamy bardzo ściśle i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy i kroimy w plastry. Układamy na blaszce w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku i pieczemy około 20-25 minut.
Parówki w cieście francuskim
Kiełbaski zawijane w ciasto francuskie to jedna z najprostszych do przygotowania przystawek nie tylko na przyjęcie, ale również jako kolacja czy dodatek do piwa.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, kilka cienkich parówek, sos czosnkowy, garść liści szpinaku.
Przygotowanie: ciasto smarujemy sosem czosnkowym. Na brzegu układamy liście szpinaku, a na nich parówkę. Zwijamy i odcinamy zawiniętą już kiełbaskę. Podobnie postępujemy z kolejną częścią ciasta. Gdy wszystkie parówki są już zawinięte, kroimy je na kilka części i pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez około 5-7 minut. Parówki można zapiec również w całości układając je na jednym arkuszu ciasta i przykrywając drugim.
Świderki z serem
Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale również bardzo ładnie wygląda wśród innych karnawałowych potraw.
Składniki: opakowanie ciasta, po pół szklanki startego sera żółtego, i parmezanu, dwie łyżki ostrego keczupu, jedno jajko, sól i pieprz.
Ciasto rozkładamy i lekko wałkujemy. Smarujemy keczupem, posypujemy pieprzem i solą. Na to równomiernie wysypujemy zmieszane ze sobą sery i dociskamy je do ciasta (najlepiej wałkiem). Ciasto składamy na pół i dociskamy wałkiem. Gdy obie części są połączone, wycinamy paski i szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek przecinamy w poprzek na pół i skręcamy je, by uzyskać formę świderków. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Mała tarta ze szparagami
Urządzając karnawałowe przyjęcie nie należy zapominać o tartach. Najczęściej robi się je z kruchego ciasta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je ciastem francuskim.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, kilka zielonych szparagów (z puszki lub świeżych, wcześniej lekko obgotowanych), szklanka tartego sera, kilka pomidorków koktajlowych, śmietanka 18 proc., jajko, sól i pieprz.
Ciasto francuskie rozkładamy, lekko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy około ośmiu centymetrów (najlepiej zrobić to specjalną metalową wykrawaczką, ale równie dobrze szeroką szklanką). Nakłuwamy ciasto widelcem. Każdy krążek oprószamy serem, układamy kawałki szparagów, połówki pomidorków, solimy, dodajemy pieprz i na wierzchu smarujemy jajkiem rozmąconym ze śmietaną. Zapiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Pierożki z pieczarkami
Pierożki z ciasta francuskiego z farszem doskonale smakują na zimno. To znakomita propozycja dla osób zabieganych, które przyjęcie urządzają trochę wcześniej.
Składniki: rolka ciasta francuskiego, 300 gramów pieczarek, mała cebula, oliwa, kilka plasterków sera żółtego, sól i pieprz.
Pieczarki i cebulę kroimy bardzo drobno, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, solimy i pieprzymy. Masę dusimy, aż stanie się bardzo gęsta. Ciasto kroimy w kwadraty. Na jedną połowę układamy łyżkę masy pieczarkowej, kawałek sera i zawijamy tworząc trójkąt. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni C.
Roladki z łososiem
I na koniec propozycja bardziej wykwintna. Łosoś idealnie pasuje do ciasta francuskiego, a samo danie to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki: 300 gramów wędzonego łososia w plastrach, rolka ciasta francuskiego, serek homogenizowany, pęczek koperku.
Ciasto rozkładamy i smarujemy serkiem. Rozkładamy na tym łososia, posypujemy całość posiekanym koperkiem i pieprzymy do smaku. Zwijamy ciasto w rulon i tniemy na krążki szerokości dwóch centymetrów. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia