Składniki: 300 g żeberek, 100 g wędzonego boczku, 500 g kiszonej kapusty, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, 4 ziemniaki, sól i pieprz do smaku, 0,5 łyżeczki cukru, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie: Żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda zagotuje się, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.