Ryby morskie
Niektóre ryby morskie są wyjątkowo tłuste. Śledzie, halibuty, łososie, makrele czy węgorze zawierają nawet prawie 300 kcal w 100 gramach, a porcja ryby najczęściej jest dwa razy większa. Gotowanie ryby na parze, czy pieczenie bez tłuszczu - choć oczywiście są najlepszą opcją - niestety niewiele tu pomogą: zawartość kalorii wciąż będzie spora. A jednak nawet osoby odchudzające się powinny jeść jak najwięcej ryb. Są one bowiem doskonałym źródłem potrzebnych nam kwasów omega-3, witamin, białka, magnezu i cynku. Składniki odżywcze, zawarte w rybach poprawiają wzrok. Jedzenie ryb wpływa korzystnie na zdolności umysłowe- ryby poprawiają pamięć i koncentrację. Poza tym mają właściwości przeciwzapalne i działają antydepresyjnie. Co więcej, badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.