Kaloryczne, ale bardzo zdrowe produkty
Wartościowe smakołyki, które mają sporo kalorii
Wielu z nas walczy o utrzymanie szczupłej sylwetki. Katujemy się dietami, eliminujemy z naszego jadłospisu wiele tłustych i bardzo kalorycznych produktów. Jednak restrykcyjna dieta prowadzi do licznych powikłań, a w niektórych bardzo kalorycznych produktach znajduje się mnóstwo cennych, zdrowych składników, które są dla naszego organizmu niezbędne. Dlatego też nie powinniśmy z nich rezygnować, a jedynie ograniczyć i jeść w umiarkowanych ilościach.
Moda na zdrowy tryb życia cały czas się rozwija, a szczupła sylwetka jest marzeniem prawie każdego z nas. Rezygnujemy ze słodyczy, żywności typu fast-food, słonych przekąsek, co jest jak najbardziej wskazane. Niestety, co raz częściej zamiast dbać o prawidłowo zbilansowaną, urozmaiconą dietę, wiele osób sięga tylko po produkty niskokaloryczne, nie zawsze słusznie. Oto 6 produktów, które są kaloryczne, ale mają wiele cennych składników odżywczych i są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Należy też pamiętać, że diety restrykcyjne o bardzo niskiej kaloryczności prowadzą do wielu powikłań zdrowotnych a w późniejszym procesie do efektu jo-jo.
Orzechy
Wszelkiego rodzaju orzechy, migdały, ziarna słonecznika czy dyni zawierają bardzo dużo tłuszczu - 100 gramów orzechów to około 600 kcal. Mimo tego, orzechy są zalecane nawet w restrykcyjnych dietach. Zawarte w nich tłuszcze są bowiem bardzo zdrowe: poprawiają pracę serca, mózgu i układu nerwowego. W orzechach jest również mnóstwo błonnika, witaminy E, magnezu, cynku, kwasu foliowego i potasu. Dzięki temu m.in. poprawiają przemianę materii. Nie powinniśmy się orzechami objadać, ale garść dziennie nie tylko nie zaszkodzi, ale zdecydowanie pomoże.
Czekolada
Jeśli nie możemy obejść się bez czekolady, wybierzmy tę gorzką. Jest ona wprawdzie nadal bardzo kaloryczna (100 gramów to około 500 kcal), ale ma korzystny wpływ na organizm. Jest źródłem polifenoli, które znajdują się również w zielonej herbacie, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Gorzka czekolada dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy, czekolada pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. Biorąc pod uwagę, że czekolada wspaniale wpływa też na nasz nastrój, można stwierdzić, że niewielka porcja gorzkiej czekolady to świetny pomysł!
Ryby morskie
Niektóre ryby morskie są wyjątkowo tłuste. Śledzie, halibuty, łososie, makrele czy węgorze zawierają nawet prawie 300 kcal w 100 gramach, a porcja ryby najczęściej jest dwa razy większa. Gotowanie ryby na parze, czy pieczenie bez tłuszczu - choć oczywiście są najlepszą opcją - niestety niewiele tu pomogą: zawartość kalorii wciąż będzie spora. A jednak nawet osoby odchudzające się powinny jeść jak najwięcej ryb. Są one bowiem doskonałym źródłem potrzebnych nam kwasów omega-3, witamin, białka, magnezu i cynku. Składniki odżywcze, zawarte w rybach poprawiają wzrok. Jedzenie ryb wpływa korzystnie na zdolności umysłowe- ryby poprawiają pamięć i koncentrację. Poza tym mają właściwości przeciwzapalne i działają antydepresyjnie. Co więcej, badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.
Ziemniaki
W powszechnej opinii ziemniaki są bardzo tuczące. Jednak dietetycy uważają, że to nie same ziemniaki powodują tycie (choć w jednym dość dużym kartoflu jest 170 kcal), ale dodatki, z którymi najczęściej jemy te warzywa - zawiesiste sosy, śmietana, masło, etc. Ziemniaki są bardzo bogatym źródłem żelaza, potasu i błonnika. Powinniśmy je jeść, choć w ograniczonych ilościach, regularnie. Kartofle pieczone w folii, z odrobiną soli i jogurtem to znakomita potrawa dla osób, które dbają o linię.
Oliwa z oliwek
W jednej łyżce stołowej oliwy z oliwek znajduje się aż 82 kcal. A jednak, mimo tego, warto ją jeść jak najczęściej. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który korzystnie obniża poziom złego cholesterolu. Jest również bogata w związki o działaniu przeciwzapalnym. Ten olej roślinny zapobiega atakom głodu, które są przyczyną tzw. efektu jo-jo, towarzyszącemu wielu dietom. Oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością.
Awokado
Ten owoc ma nie tylko wysoką wartość energetyczną, ale jest również wyjątkowo zdrowy. Awokado jest doskonałym źródłem niezbędnych nam kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i potas. Te substancje wspomagają pamięć, zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz zapobiegają chorobom serca. Jedno awokado o wadze 30 gramów zawiera ok. 320 kcal, więc zjedzenie połowy dziennie nie zaburzy nam żadnej diety. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród których szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.