Zapiekanka z kalarepą
Składniki: 400 g młodych ziemniaków, 2 średnie kalarepy, 600 ml mleka, 40 ml oliwy, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 3 łyżeczki słonecznika, sól i pieprz do smaku, 1/2 szklanki sera do zapiekania np. cheddar.
Przygotowanie: ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zblanszować (ok. 3-4 minuty we wrzącej wodzie). Odcedzić i odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w mniejsze kawałki kalarepę. Dusić 5 minut, aż warzywo zmięknie. Mleko wymieszać z mąką i stopniowo wlewać na patelnie. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać przyprawy, koperek oraz sok z cytryny. Na dnie naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej oliwą, ułożyć warstwę ziemniaków, na nią nałożyć zawartość patelni, a na koniec ułożyć resztę ziemniaków. Całość skropić oliwą, posypać serem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach C. Posypać słonecznikiem i piec jeszcze 5 minut.