Topinambur - zapomniane warzywo wraca na polskie stoły

Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy - jerozolimskim karczochem. W Polsce funkcjonuje określenie topinambur, choć większość naszych rodaków prawdopodobnie nie potrafiłaby odpowiedzieć, co kryje się za tym słowem. Tymczasem smakowita bulwa zasługuje na zainteresowanie zarówno ze względów zdrowotnych, jak i kulinarnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Największą popularnością topinambur cieszy się wśród polskich myśliwych, ale nie z powodu walorów smakowych. Słonecznik bulwiasty jest bowiem chętnie uprawiany jako pasza dla dzikich zwierząt. Często porasta również łąki i nieużytki. Inaczej było w XVIII wieku, gdy roślina dotarła do Polski. Szaro-różowa bulwa szybko upowszechniła się w naszej kuchni, podobnie jak wcześniej w Anglii i Francji, gdzie dotarła 100 lat wcześniej z Ameryki Północnej. Rdzenni mieszkańcy dzisiejszej Kanady od wieków cenili odżywcze właściwości topinambura.

Jednak w Polsce jego kulinarna kariera nie trwała długo, ponieważ bulwy zostały wyparte przez ziemniaka. Dziś topinambur jest warzywem praktycznie zapomnianym. Warto jednak brać przykład z Francuzów, którzy "ziemną gruszkę" potrafią wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.

Co w nim siedzi?

Bulwy topinambura to skarbnica cennych substancji mineralnych, m.in. potasu i żelaza. Warzywo jest również bardzo bogatym źródłem krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Chroni je przed odwapnianiem oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Dzięki bogactwu cennych składników topinambur zmniejsza poziom cukru i cholesterolu. Stabilizuje ciśnienia krwi, usprawnienia przemianę materii, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wykazuje właściwości moczopędne, co powinny docenić osoby zmagające się z chorobami nerek. Warzywo warto wprowadzić do jadłospisu, ponieważ skutecznie uspokaja i ułatwia walkę ze stresem.

Kuchenny smakołyk

Topinambur niewątpliwie zasługuje na zainteresowanie, także ze względów kulinarnych. Na szczęście w polskich sklepach i na targowiskach bulwy pojawiają się coraz częściej. Po zakupie należy je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. W takich warunkach wytrzymają nawet dwa tygodnie, w zbyt ciepłym otoczeniu szybko zmiękną, tracąc swój charakterystyczny, lekko orzechowy, smak oraz cenne właściwości.

Jak wykorzystać topinambur? Można nim zastąpić ziemniaki, gotując na parze lub we wrzątku (wcześniej bulwy warto zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały). Obróbka termiczna nie powinna trwać zbyt długo, ponieważ warzywo łatwo rozgotować, czego konsekwencją będzie nie tylko utarta walorów smakowych, ale i konsystencji.

W przeciwieństwie do ziemniaków topinambur można jeść na surowo. Przypomina trochę rzodkiewkę i jest świetnym dodatkiem do surówek czy sałatek. Doskonale łączy się z oliwą truflową lub olejem z orzechów włoskich.

Z bulw warto przygotować domowe frytki (warzywo kroimy na paski i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu, do którego możemy wrzucić kilka ząbków czosnku) lub chipsy (topinambur kroimy wówczas w cienkie plasterki). Uduszone na maśle bulwy są smakowitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Po utarciu możemy z nich przygotować placki.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw