Topinambur - zapomniane warzywo wraca na polskie stoły

Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy - jerozolimskim karczochem. W Polsce funkcjonuje określenie topinambur, choć większość naszych rodaków prawdopodobnie nie potrafiłaby odpowiedzieć, co kryje się za tym słowem. Tymczasem smakowita bulwa zasługuje na zainteresowanie zarówno ze względów zdrowotnych, jak i kulinarnych.

Topinambur - zapomniane warzywo wraca na polskie stoły
Źródło zdjęć: © 123RF

Największą popularnością topinambur cieszy się wśród polskich myśliwych, ale nie z powodu walorów smakowych. Słonecznik bulwiasty jest bowiem chętnie uprawiany jako pasza dla dzikich zwierząt. Często porasta również łąki i nieużytki. Inaczej było w XVIII wieku, gdy roślina dotarła do Polski. Szaro-różowa bulwa szybko upowszechniła się w naszej kuchni, podobnie jak wcześniej w Anglii i Francji, gdzie dotarła 100 lat wcześniej z Ameryki Północnej. Rdzenni mieszkańcy dzisiejszej Kanady od wieków cenili odżywcze właściwości topinambura.

Jednak w Polsce jego kulinarna kariera nie trwała długo, ponieważ bulwy zostały wyparte przez ziemniaka. Dziś topinambur jest warzywem praktycznie zapomnianym. Warto jednak brać przykład z Francuzów, którzy "ziemną gruszkę" potrafią wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.

Co w nim siedzi?

Bulwy topinambura to skarbnica cennych substancji mineralnych, m.in. potasu i żelaza. Warzywo jest również bardzo bogatym źródłem krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Chroni je przed odwapnianiem oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Dzięki bogactwu cennych składników topinambur zmniejsza poziom cukru i cholesterolu. Stabilizuje ciśnienia krwi, usprawnienia przemianę materii, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wykazuje właściwości moczopędne, co powinny docenić osoby zmagające się z chorobami nerek. Warzywo warto wprowadzić do jadłospisu, ponieważ skutecznie uspokaja i ułatwia walkę ze stresem.

Kuchenny smakołyk

Topinambur niewątpliwie zasługuje na zainteresowanie, także ze względów kulinarnych. Na szczęście w polskich sklepach i na targowiskach bulwy pojawiają się coraz częściej. Po zakupie należy je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. W takich warunkach wytrzymają nawet dwa tygodnie, w zbyt ciepłym otoczeniu szybko zmiękną, tracąc swój charakterystyczny, lekko orzechowy, smak oraz cenne właściwości.

Jak wykorzystać topinambur? Można nim zastąpić ziemniaki, gotując na parze lub we wrzątku (wcześniej bulwy warto zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały). Obróbka termiczna nie powinna trwać zbyt długo, ponieważ warzywo łatwo rozgotować, czego konsekwencją będzie nie tylko utarta walorów smakowych, ale i konsystencji.

W przeciwieństwie do ziemniaków topinambur można jeść na surowo. Przypomina trochę rzodkiewkę i jest świetnym dodatkiem do surówek czy sałatek. Doskonale łączy się z oliwą truflową lub olejem z orzechów włoskich.

Z bulw warto przygotować domowe frytki (warzywo kroimy na paski i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu, do którego możemy wrzucić kilka ząbków czosnku) lub chipsy (topinambur kroimy wówczas w cienkie plasterki). Uduszone na maśle bulwy są smakowitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Po utarciu możemy z nich przygotować placki.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów