Pasztet z kalafiorem i oliwkami
*Składniki: *1 kalafior, 200 g fety, 2 jajka, 100 g startego parmezanu, 1/2 słoiczka czarnych oliwek, 8 suszonych pomidorów, 100 g bułki tartej, 50 g masła, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cukier, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: *Umyty kalafior podziel na różyczki. Wrzuć do posolonego wrzątku, dodaj łyżeczkę cukru. Gotuj aż będzie miękki. Następnie odcedź i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, fetę, parmezan. Wymieszaj i dosyp 4 łyżki bułki tartej, dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem. Keksówkę nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż na dno połowę masy kalafiorowej. Ułóż na niej oliwki i suszone pomidory i przykryj kolejną warstwą kalafiora. Posyp bułką tartą i wiórkami masła. Piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.