Pizza na spodzie z kalafiora
*Składniki: *1 mały kalafior, 2 jajka, 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół, 3 łyżki tartego parmezanu, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 8 plastrów sera mozzarella, 8 plastrów pomidora, 1/2 cukinii, sól i pieprz
Przygotowanie: Różyczki kalafiora zmiksuj blenderem na drobne ziarenka. Przełóż do miski z przykryciem i wstaw do kuchenki mikrofalowej na około 4 minuty. Kalafior powinien być ugotowany, ale jędrny. Odstaw go do ostudzenia, w razie potrzeby dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Do kalafiora dodaj jaka, starty parmezan, przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformuj średniej wielkości placek. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Warzywny spód do pizzy wyjmij z pieca. Posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim pomidory, pokrojoną w plastry cukinię i ser mozzarella. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż ser się rozpuści.