Kakaowe praliny
Trufle to jeden z najbardziej znanych kakaowych smakołyków. Są one proste do przygotowania i nie trzeba ich gotować ani piec. Do przygotowania trufli używamy m.in. masy kakaowej, która jest dostępna w sklepach z orientalną żywnością. To surowe, mielone ziarno kakaowca, z dodatkiem występujących w tej roślinie tłuszczów. Najczęściej pochodzi z Peru, jest ekologiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania trufli potrzebne nam będą: pół szklanki masy kakaowej, pięć łyżek kakao w proszku, kilka posiekanych fig, dwie łyżki masła, szklanka rodzynek. Pastę z kakaowca rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao w proszku, figi, masło i szczyptę soli. Miksujemy dokładnie, dodajemy rodzynki i formujemy małe kulki, obtaczając je w sproszkowanym kakao. Wkładamy na 15 minut do lodówki, by masa stwardniała.