Karob - czym jest i do czego pasuje?
Długowieczne źródło zrowia i smaku
Oto drzewo uprawiane od ponad 3000 lat. Jego owoce są bardzo słodkie i pięknie pachną. Karob wykorzystywany jest jako zdrowa alternatywa dla cukru i kakao. To produkt naturalny, który nie uczula, działa antybakteryjnie i przeciwutleniająco, a przy tym korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów.
Oto drzewo uprawiane od ponad 3000 lat. Jego owoce są bardzo słodkie i pięknie pachną. Karob wykorzystywany jest jako zdrowa alternatywa dla cukru i kakao. To produkt naturalny, który nie uczula, działa antybakteryjnie i przeciwutleniająco, a przy tym korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów.
Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, ceratonia albo po prostu karob to dorastające do 15 metrów wysokości drzewo z rodziny bobowatych rosnące dziko oraz w uprawie w regionie śródziemnomorskim - największe plantacje karobu występują w Hiszpanii, Portugalii, na Sycylii oraz w krajach Azji Mniejszej. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Wzmiankę na jej temat można znaleźć w Biblii. Drzewo karobowe może owocować nawet przez 100 lat.