Co w składzie może zaniepokoić?
Trzeba się również przyjrzeć innym składnikom. Dla przykładu: kabanosy z Krakusa, oprócz mięsa wieprzowego, zawierają sól, przyprawy, izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz, azotyn sodu - substancję konserwującą i olej roślinny rzepakowy.
- Zgodnie z wymaganiami jakościowymi jedyną substancją dodatkową obecną w kabanosach mogą być azotany będące elementem mieszanki peklującej mięso. Glutaminian sodu, izoaskorbinian sodu i azotyn sodu - odpowiednio wzmacniacz smaku, przeciwutleniacz i substancja konserwująca - wymienia dietetyk Radosław Majewski.
Azotyn sodu to konserwant o kodzie E250. Jego dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kilogram masy ciała; niemowlętom do szóstego miesiąca życia nie należy go w ogóle podawać. Azotyn sodu opisywany jako potencjalnie rakotwórczy (klasa 2A według IARC - Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem) lub jako nieznajdujący się w indeksie IARC. W dużych ilościach szkodzi organizmowi.
Są jednak kabanosy bez niepokojących dodatków - te dobrej jakości można kupić chociażby w niektórych popularnych dyskontach spożywczych. W składzie kabanosów z kurczaka Konspol mamy: mięso z kurczaka (135 g mięsa użyto do przygotowania 100 g produktu), sól, przyprawy. Kabanosy mają osłonkę baranią. Ich wartość odżywcza (w 100 g produktu) to: 253 kcal, tłuszcz 18,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,0 g; węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g; białko 22 g, sól 2,5 g.
Na etykiecie kabanosów warto poszukać informacji, że wyprodukowano je bez dodatku fosforanów.