Proste przepisy
Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane. Należy przygotować 1 litr soku wyciśniętego z dojrzałych i świeżych jeżyn, a następnie wlać do niego pół litra wódki i wsypać pół kilograma cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc. Raz po raz warto poruszać słojem. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.
Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych tego alkoholu dobrze jest poeksperymentować ze składnikami. Z jeżynami doskonale komponuje się miód gryczany, który świetnie wpływa na układ krążenia. Kilogram owoców należy umieścić w dużym słoju - najlepiej warstwami, przesypując cukrem (około pół kilograma na taką ilość jeżyn), a całość zalać 125 ml miodu. Następnie dodać 300 ml wódki i pół litra spirytusu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić i rozlać do butelek. Po pół roku w ciemnym pomieszczeniu nalewka będzie gotowa do spożycia.