Jeżynówka - lecznicza i smaczna nalewka

Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przepis nie jest skomplikowany, a jej działanie może pozytywnie zaskoczyć wszystkich niedowiarków. Do przygotowania tych napojów najlepiej użyć ostatnich sezonowych owoców np. jeżyn.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Rozgrzewająca mikstura zamiast tabletek

Obraz
© Shutterstock.com

Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przepis nie jest skomplikowany, a jej działanie może pozytywnie zaskoczyć wszystkich niedowiarków. Do przygotowania tych napojów najlepiej użyć ostatnich sezonowych owoców np. jeżyn.

/ 6Świetna na mocne serce i wzmocnienie odporności

Obraz
© 123RF.COM

Jeżynówka korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Wszystko to dzięki obecnym w jej składzie antocyjanów - substancje te to silne przeciwutleniacze, które wzmacniają i odtruwają serce. Nie bez znaczenia jest też spora dawka witaminy C, którą dostarczają jeżyny, która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.

Nalewka z jeżyn wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i napotne, dlatego warto po nią sięgać na wypadek przeziębienia i grypy. Według zasad medycyny ludowej wystarczy dolać do herbaty 1-2 łyżeczki nalewki, aby skutecznie złagodzić gorączkę i pozbyć się uciążliwego bólu gardła oraz kataru. Aby napój zadziałał prawidłowo, najlepiej spożyć go wieczorem i położyć się od razu do łóżka.

/ 6Polecana kobietom

Obraz
© 123RF.COM

Jeżynówka to doskonałe źródło fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów pochodzenia roślinnego, które działają w organizmie podobnie, jak żeńskie hormony. Dzięki tym cechom stanowią skuteczną pomoc w przypadku uciążliwych symptomów napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Po nalewkę z jeżyn mogą sięgać również panie w okresie menopauzy w celu złagodzenia charakterystycznych uderzeń gorąca.

/ 6Pomoc w profilaktyce raka

Obraz
© 123RF.COM

W tych niepozornych owocach znajdziemy duże dawki przeicutleniaczy - w tym antyocyjanów, kwasu elagowego i fenolowego. Substancje te niszczą wolne rodniki, które są jednym z powodów powstawania komórek nowotworowych. Wyniki badań z 2004 roku, opublikowane na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, potwierdzają że regularne spożywanie zaledwie szklanki jeżyn dziennie wystarczy, aby znacznie zmniejszyć ryzyko nowotworów. To samo tyczy się też jeżynówki.

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane. Należy przygotować 1 litr soku wyciśniętego z dojrzałych i świeżych jeżyn, a następnie wlać do niego pół litra wódki i wsypać pół kilograma cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc. Raz po raz warto poruszać słojem. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.

Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych tego alkoholu dobrze jest poeksperymentować ze składnikami. Z jeżynami doskonale komponuje się miód gryczany, który świetnie wpływa na układ krążenia. Kilogram owoców należy umieścić w dużym słoju - najlepiej warstwami, przesypując cukrem (około pół kilograma na taką ilość jeżyn), a całość zalać 125 ml miodu. Następnie dodać 300 ml wódki i pół litra spirytusu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić i rozlać do butelek. Po pół roku w ciemnym pomieszczeniu nalewka będzie gotowa do spożycia.

/ 6Kosztuj z umiarem

Obraz
© 123RF.COM

Należy pamiętać, że tylko odpowiednia ilość nalewki ma lecznicze działanie. Nie jest to trunek, który spożywa się w celu upojenia alkoholowego. Zbyt mała dawka może być za słaba, ale nie warto jednak przesadzić, aby sobie nie zaszkodzić. Jak wynika z badań brytyjskich naukowców, optymalna ilość nalewki to 40 ml dziennie. Najlepiej, aby pić ją na zimno (wyjątkiem jest krupnik, który można podgrzać).

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany