Jeżynówka - lecznicza i smaczna nalewka
Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przepis nie jest skomplikowany, a jej działanie może pozytywnie zaskoczyć wszystkich niedowiarków. Do przygotowania tych napojów najlepiej użyć ostatnich sezonowych owoców np. jeżyn.
Rozgrzewająca mikstura zamiast tabletek
Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przepis nie jest skomplikowany, a jej działanie może pozytywnie zaskoczyć wszystkich niedowiarków. Do przygotowania tych napojów najlepiej użyć ostatnich sezonowych owoców np. jeżyn.
Świetna na mocne serce i wzmocnienie odporności
Jeżynówka korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Wszystko to dzięki obecnym w jej składzie antocyjanów - substancje te to silne przeciwutleniacze, które wzmacniają i odtruwają serce. Nie bez znaczenia jest też spora dawka witaminy C, którą dostarczają jeżyny, która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.
Nalewka z jeżyn wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i napotne, dlatego warto po nią sięgać na wypadek przeziębienia i grypy. Według zasad medycyny ludowej wystarczy dolać do herbaty 1-2 łyżeczki nalewki, aby skutecznie złagodzić gorączkę i pozbyć się uciążliwego bólu gardła oraz kataru. Aby napój zadziałał prawidłowo, najlepiej spożyć go wieczorem i położyć się od razu do łóżka.
Polecana kobietom
Jeżynówka to doskonałe źródło fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów pochodzenia roślinnego, które działają w organizmie podobnie, jak żeńskie hormony. Dzięki tym cechom stanowią skuteczną pomoc w przypadku uciążliwych symptomów napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Po nalewkę z jeżyn mogą sięgać również panie w okresie menopauzy w celu złagodzenia charakterystycznych uderzeń gorąca.
Pomoc w profilaktyce raka
W tych niepozornych owocach znajdziemy duże dawki przeicutleniaczy - w tym antyocyjanów, kwasu elagowego i fenolowego. Substancje te niszczą wolne rodniki, które są jednym z powodów powstawania komórek nowotworowych. Wyniki badań z 2004 roku, opublikowane na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, potwierdzają że regularne spożywanie zaledwie szklanki jeżyn dziennie wystarczy, aby znacznie zmniejszyć ryzyko nowotworów. To samo tyczy się też jeżynówki.
Proste przepisy
Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane. Należy przygotować 1 litr soku wyciśniętego z dojrzałych i świeżych jeżyn, a następnie wlać do niego pół litra wódki i wsypać pół kilograma cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc. Raz po raz warto poruszać słojem. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.
Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych tego alkoholu dobrze jest poeksperymentować ze składnikami. Z jeżynami doskonale komponuje się miód gryczany, który świetnie wpływa na układ krążenia. Kilogram owoców należy umieścić w dużym słoju - najlepiej warstwami, przesypując cukrem (około pół kilograma na taką ilość jeżyn), a całość zalać 125 ml miodu. Następnie dodać 300 ml wódki i pół litra spirytusu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić i rozlać do butelek. Po pół roku w ciemnym pomieszczeniu nalewka będzie gotowa do spożycia.
Kosztuj z umiarem
Należy pamiętać, że tylko odpowiednia ilość nalewki ma lecznicze działanie. Nie jest to trunek, który spożywa się w celu upojenia alkoholowego. Zbyt mała dawka może być za słaba, ale nie warto jednak przesadzić, aby sobie nie zaszkodzić. Jak wynika z badań brytyjskich naukowców, optymalna ilość nalewki to 40 ml dziennie. Najlepiej, aby pić ją na zimno (wyjątkiem jest krupnik, który można podgrzać).