Wyjątkowy okaz
Jeszcze w połowie XX w. jesiotr ostronosy, spędzający większość życia w Morzu Bałtyckim, pojawiał się w licznych polskich rzekach, m.in. Wiśle czy Odrze, gdzie ta potężna ryba (potrafiąca osiągać wagę nawet kilkudziesięciu kilogramów) zapuszczała się w okresie tarła. Dziś jest ona uznana za gatunek bardzo rzadki, dlatego została wpisana do Czerwonej Księgi poświęconej zwierzętom zagrożonym wyginięciem.
Jednak w ostatnich latach rozkwitła w Polsce hodowla jesiotra syberyjskiego, znacznie mniejszego (jego waga nie przekracza kilku kilogramów), ale dostarczającego cennej ikry, z której wytwarza się kawior o wyjątkowych walorach smakowych.
W sklepach coraz częściej możemy też kupić tusze lub filety z tej ryby. Warto się nimi zainteresować, ponieważ jesiotr już przed wiekami był ceniony za wyśmienity smak. Świadczą o tym odkrycia archeologów penetrujących wykopaliska w Piotrawinie w Kotlinie Chodelskiej.