Kolorowa sałatka z komosą ryżową
Komosa i kolorowe warzywa to doskonałe połączenie. Jeśli nie mamy czerwonej papryki możemy użyć żółtej lub zielonej, a kukurydzę zastąpić np. cukinią (przy krojeniu w kostkę należy jednak usunąć gniazda nasienne).
*Składniki: *4 łyżki komosy ryżowe, 4 łyżki kukurydzy z puszki (odcedzonej), 1 mała czerwona papryka, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku, pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.
*Przygotowanie: *komosę ugotować na sypko (wcześniej przepłukać dokładnie dwa razy, aby usunąć goryczkę z ziaren). Paprykę pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać paprykę. Smażyć ok. 3 minut, doprawić sosem sojowym, papryką i pieprzem. Wymieszać i połączyć z kukurydzą oraz komosą. Podawać na ciepło, ale doskonale smakuje także na zimno.