Jesienne sałatki - proste, pełne witamin i pyszne
Brukselka i migdały
Z sezonowymi warzywami i owocami, doprawione dressingiem i przyprawami.
Sałatki to jedne z ulubionych dań osób na diecie odchudzającej. Wbrew pozorom mogą być nie tylko wartościowe pod względem witamin, ale również sycące. O ile nowalijki zarezerwowane są dla wiosennych talerzy, o tyle jesienią możemy mieszać jarmuż, dynię, brukselki, warzywa korzeniowe i cytrusy. Odpowiednio doprawione będą stanowić pyszny posiłek. Oto 5 pomysłów na jesienne sałatki.
Składniki: 300 g brukselki, 200 g jarmużu, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki startego drobno parmezanu, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, mała szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: brukselki ugotować na parze. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki i zrumienić na rozgrzanej oliwie (1 łyżka). Zmniejszyć gaz do minimum, dodać brukselkę i chwilę smażyć. Pozostałą oliwę (3 łyżki) połączyć z sokiem z cytryny i przyprawami. W misce połączyć jarmuż, brukselki i płatki migdałowe, posypać parmezanem i skropić dressingiem.