Jesienne sałatki - proste, pełne witamin i pyszne
Z sezonowymi warzywami i owocami, doprawione dressingiem i przyprawami.
Brukselka i migdały
Sałatki to jedne z ulubionych dań osób na diecie odchudzającej. Wbrew pozorom mogą być nie tylko wartościowe pod względem witamin, ale również sycące. O ile nowalijki zarezerwowane są dla wiosennych talerzy, o tyle jesienią możemy mieszać jarmuż, dynię, brukselki, warzywa korzeniowe i cytrusy. Odpowiednio doprawione będą stanowić pyszny posiłek. Oto 5 pomysłów na jesienne sałatki.
Składniki: 300 g brukselki, 200 g jarmużu, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki startego drobno parmezanu, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, mała szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: brukselki ugotować na parze. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki i zrumienić na rozgrzanej oliwie (1 łyżka). Zmniejszyć gaz do minimum, dodać brukselkę i chwilę smażyć. Pozostałą oliwę (3 łyżki) połączyć z sokiem z cytryny i przyprawami. W misce połączyć jarmuż, brukselki i płatki migdałowe, posypać parmezanem i skropić dressingiem.
Kolorowa sałatka z komosą ryżową
Komosa i kolorowe warzywa to doskonałe połączenie. Jeśli nie mamy czerwonej papryki możemy użyć żółtej lub zielonej, a kukurydzę zastąpić np. cukinią (przy krojeniu w kostkę należy jednak usunąć gniazda nasienne).
*Składniki: *4 łyżki komosy ryżowe, 4 łyżki kukurydzy z puszki (odcedzonej), 1 mała czerwona papryka, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku, pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.
*Przygotowanie: *komosę ugotować na sypko (wcześniej przepłukać dokładnie dwa razy, aby usunąć goryczkę z ziaren). Paprykę pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać paprykę. Smażyć ok. 3 minut, doprawić sosem sojowym, papryką i pieprzem. Wymieszać i połączyć z kukurydzą oraz komosą. Podawać na ciepło, ale doskonale smakuje także na zimno.
Sałatka z figami i oliwkami
Figi i rukola to duet idealny. Połączenie to wzbogaci borówka amerykańska i ocet balsamiczny.
Składniki: 2 garście miksu sałat rukolą, 3 dojrzałe fioletowe figi, garść borówek amerykańskich, garść czarnych oliwek, ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz do smaku, 2 łyżeczki ziarenek z granatu, pokruszona feta do smaku.
Przygotowanie: umytą sałatę wyłożyć na talerz. Dodać pokrojone w ćwiartki figi, oliwki, jagody, nasionka granatu. Skropić octem, posypać fetą i doprawić pieprzem do smaku.
Sałatka z jabłkiem na słodko
Jesienne jabłka smakują wyjątkowo. Oprócz klasycznego połączenia z tartą marchewką, można połączyć je z nabiałem i bakaliami.
*Składniki: *1 duże jabłko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka płynnego miodu, odrobina cynamonu do smaku (opcjonalnie).
*Przygotowanie: *jabłko pokroić w kostkę, bez gniazd nasiennych. Połączyć z jogurtem, miodem, rodzynkami i żurawiną. Posypać cynamonem i wymieszać.
Sałatka z dynią i marchewką
Dynia to jeden z symboli jesieni. Warto wiedzieć, że odmiana hokkaido może być spożywana na surowo. W poniższej sałatce jest delikatnie podpieczona.
*Składniki: *200 g pokrojonej w kostkę dyni hokkaido, 1 średnia marchewka, 1 średnia czerwona papryka, czerwony pieprz do smaku, 1/4 pęczka szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, fioletowa bazylia do dekoracji i dla smaku.
Przygotowanie: dynię równomiernie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Kilka listków bazylii drobno posiekać, podobnie jak szczypiorek. W misce połączyć dynię, marchewkę, paprykę, bazylię i szczypiorek. Doprawić do smaku i wymieszać. Udekorować listkami bazylii i podawać.