WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. Jedna partia znacząco zyskuje

Jesienne sałatki - proste, pełne witamin i pyszne

Z sezonowymi warzywami i owocami, doprawione dressingiem i przyprawami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Brukselka i migdały

Obraz
© 123RF.COM

Sałatki to jedne z ulubionych dań osób na diecie odchudzającej. Wbrew pozorom mogą być nie tylko wartościowe pod względem witamin, ale również sycące. O ile nowalijki zarezerwowane są dla wiosennych talerzy, o tyle jesienią możemy mieszać jarmuż, dynię, brukselki, warzywa korzeniowe i cytrusy. Odpowiednio doprawione będą stanowić pyszny posiłek. Oto 5 pomysłów na jesienne sałatki.

Składniki: 300 g brukselki, 200 g jarmużu, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki startego drobno parmezanu, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, mała szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: brukselki ugotować na parze. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki i zrumienić na rozgrzanej oliwie (1 łyżka). Zmniejszyć gaz do minimum, dodać brukselkę i chwilę smażyć. Pozostałą oliwę (3 łyżki) połączyć z sokiem z cytryny i przyprawami. W misce połączyć jarmuż, brukselki i płatki migdałowe, posypać parmezanem i skropić dressingiem.

/ 5Kolorowa sałatka z komosą ryżową

Obraz
© 123RF.COM

Komosa i kolorowe warzywa to doskonałe połączenie. Jeśli nie mamy czerwonej papryki możemy użyć żółtej lub zielonej, a kukurydzę zastąpić np. cukinią (przy krojeniu w kostkę należy jednak usunąć gniazda nasienne).

*Składniki: *4 łyżki komosy ryżowe, 4 łyżki kukurydzy z puszki (odcedzonej), 1 mała czerwona papryka, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku, pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.

*Przygotowanie: *komosę ugotować na sypko (wcześniej przepłukać dokładnie dwa razy, aby usunąć goryczkę z ziaren). Paprykę pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać paprykę. Smażyć ok. 3 minut, doprawić sosem sojowym, papryką i pieprzem. Wymieszać i połączyć z kukurydzą oraz komosą. Podawać na ciepło, ale doskonale smakuje także na zimno.

/ 5Sałatka z figami i oliwkami

Obraz
© 123RF.COM

Figi i rukola to duet idealny. Połączenie to wzbogaci borówka amerykańska i ocet balsamiczny.

Składniki: 2 garście miksu sałat rukolą, 3 dojrzałe fioletowe figi, garść borówek amerykańskich, garść czarnych oliwek, ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz do smaku, 2 łyżeczki ziarenek z granatu, pokruszona feta do smaku.

Przygotowanie: umytą sałatę wyłożyć na talerz. Dodać pokrojone w ćwiartki figi, oliwki, jagody, nasionka granatu. Skropić octem, posypać fetą i doprawić pieprzem do smaku.

/ 5Sałatka z jabłkiem na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Jesienne jabłka smakują wyjątkowo. Oprócz klasycznego połączenia z tartą marchewką, można połączyć je z nabiałem i bakaliami.

*Składniki: *1 duże jabłko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka płynnego miodu, odrobina cynamonu do smaku (opcjonalnie).

*Przygotowanie: *jabłko pokroić w kostkę, bez gniazd nasiennych. Połączyć z jogurtem, miodem, rodzynkami i żurawiną. Posypać cynamonem i wymieszać.

/ 5Sałatka z dynią i marchewką

Obraz
© 123RF.COM

Dynia to jeden z symboli jesieni. Warto wiedzieć, że odmiana hokkaido może być spożywana na surowo. W poniższej sałatce jest delikatnie podpieczona.

*Składniki: *200 g pokrojonej w kostkę dyni hokkaido, 1 średnia marchewka, 1 średnia czerwona papryka, czerwony pieprz do smaku, 1/4 pęczka szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, fioletowa bazylia do dekoracji i dla smaku.

Przygotowanie: dynię równomiernie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Kilka listków bazylii drobno posiekać, podobnie jak szczypiorek. W misce połączyć dynię, marchewkę, paprykę, bazylię i szczypiorek. Doprawić do smaku i wymieszać. Udekorować listkami bazylii i podawać.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?