Pyszne jabłka do potraw
Jabłka stołowe stanowią grupę pośrednią. Wchodzą do niej odmiany, które można jeść na surowo, upiec czy usmażyć. Mają słodko-kwaśny smak i są idealnym dodatkiem do ciast i mięs.
- Słodkie jabłka, np. odmiany logol, labo, delikates, rubin czy mekintosz, wspaniale smakują na surowo. Jednak w kuchni także znajdziemy dla nich zastosowanie. Będą idealne w racuchach i innych słodkich daniach, ale także wspaniale pasują do mięs, zwłaszcza do drobiu - mówi Maja Lewandowska. - Jabłka kwaśne, jak reneta czy antonówka są najlepsze na przetwory. Zrobimy z nich fantastyczne dżemy, musy i kompoty. Kwaśne odmiany najlepiej pasują też do pieczeni i mięs smażonych - tłumaczy dietetyczka. - Z kolei cortlandy, idaready, czy jonatany, które czasem zaliczane są też do grupy jabłek słodkich, są odmianami uniwersalnymi. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo, do surówek i sałatek, jak też do ciast czy mięs.