Jesienne jabłka. Czy znasz zastosowanie ich odmian?
Właśnie zaczyna się sezon na nasz najbardziej znany i najwyżej ceniony owoc - jabłka. Wyhodowane w polskich sadach mekintosze, renety, jonatany czy rubiny, budzą zachwyt także daleko poza granicami naszego kraju.
Skarby prosto z drzewa
Właśnie zaczyna się sezon na nasz najbardziej znany i najwyżej ceniony owoc - jabłka. Wyhodowane w polskich sadach mekintosze, renety, jonatany czy rubiny budzą zachwyt także daleko poza granicami naszego kraju. Nic dziwnego. Mamy doskonały klimat do uprawy jabłek, wyspecjalizowaliśmy się w produkcji wszelkich odmian jabłoni. Biorąc pod uwagę właściwości tego owocu, nie mogliśmy wybrać lepiej. Jak mówi angielskie przysłowie - jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. Potwierdzają to liczna badania. Lista cennych składników, które kryją się pod czerwoną, żółtawą czy zieloną skórką, jest bardzo długa. Podpowiadamy, jak włączyć konkretne odmiany do jadłospisu.
Właściwości jabłek
Specjaliści ds. żywienia człowieka zwracają jednak szczególną uwagę na rolę, jaką w walce o nasze zdrowie odgrywa zawarty w jabłku błonnik.
- Należące do frakcji błonnika rozpuszczalnego pektyny, których jabłko jest prawdziwą skarbnicą, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, a także pobudzają do pracy jelita, jednocześnie przeciwdziałając zaparciom - tłumaczy dietetyczka Maja Lewandowska z poradni Naturehouse Morena w Gdańsku. - Dzięki pektynom organizm łatwiej usuwa substancje toksyczne, także te, które mogą się przyczynić do powstania choroby nowotworowej. Skraca się też czas kontaktu nabłonka ze szkodliwymi substancjami, co ma szczególne znaczenie dla profilaktyki raka jelita grubego - dodaje ekspertka. Obecność rozpuszczalnej frakcji błonnika, poprzez tworzenie korzystnych warunków do namnażania się tzw. dobrych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym, poprawia odporność organizmu.
Pyszne i zdrowe
Jabłka w kuchni
Jabłko to jednak nie tylko lekarstwo prosto z drzewa, ale także uwielbiany przez miliony ludzi produkt spożywczy, który w formie surowej może być idealnym drugim śniadaniem, podwieczorkiem czy deserem, a po obróbce ma dziesiątki zastosowań także w "wytrawnej kuchni".
- Lista dań, w których jabłka odgrywają ważną rolę jest bardzo długa. Bez tych owoców nie wyobrażamy sobie wigilijnego kompotu, ryżu z owocami, racuchów czy innych placków, rozmaitych sałatek, surówek i oczywiście szarlotki - wylicza dietetyczka.
Także jedno z najbardziej znanych polskich dań - kaczka z jabłkami - nie mogłoby powstać bez tych owoców. Wiele osób nie wyobraża też sobie wątróbki podanej bez słodko-kwaśnych owoców. Aromatyczne, zdrowe jabłka są też doskonałym uzupełnieniem pełnowartościowego śniadania, np. jako dodatek do owsianki. Jeśli dodamy do tego rozmaite napitki - od soku owocowego, przez rozmaite trunki, po alkoholowe i bezalkoholowe grzańce - łatwo nam będzie dostrzec, jak wielką rolę odgrywa w kuchni ten pospolity owoc.
Podział jabłek
Zanim jednak kupimy jabłka do takiego czy innego dania, warto dowiedzieć się, które odmiany w danym przepisie sprawdzą się najlepiej. Przygodę z wykorzystaniem jabłek w kuchni warto zacząć od opanowania podstawowego podziału. Ze względu na ich zastosowanie owoce dzielimy na: deserowe (słodkie), stołowe (słodko-kwaśne) i przeznaczone do obróbki termicznej (kwaśne). Do pierwszej grupy należą odmiany słodkie. Owoce są twarde i bardzo soczyste. Najczęściej jadamy je na surowo, dodajemy do surówek i sałatek lub wykorzystujemy do przygotowania farszu. Jabłka przeznaczone do obróbki termicznej charakteryzują się kwaśnym smakiem i mniejszą twardością, dzięki czemu szybko się rozgotowują. Idealnie nadają się na przetwory, musy, sosy i jako dodatek do ciast.
Pyszne jabłka do potraw
Jabłka stołowe stanowią grupę pośrednią. Wchodzą do niej odmiany, które można jeść na surowo, upiec czy usmażyć. Mają słodko-kwaśny smak i są idealnym dodatkiem do ciast i mięs.
- Słodkie jabłka, np. odmiany logol, labo, delikates, rubin czy mekintosz, wspaniale smakują na surowo. Jednak w kuchni także znajdziemy dla nich zastosowanie. Będą idealne w racuchach i innych słodkich daniach, ale także wspaniale pasują do mięs, zwłaszcza do drobiu - mówi Maja Lewandowska. - Jabłka kwaśne, jak reneta czy antonówka są najlepsze na przetwory. Zrobimy z nich fantastyczne dżemy, musy i kompoty. Kwaśne odmiany najlepiej pasują też do pieczeni i mięs smażonych - tłumaczy dietetyczka. - Z kolei cortlandy, idaready, czy jonatany, które czasem zaliczane są też do grupy jabłek słodkich, są odmianami uniwersalnymi. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo, do surówek i sałatek, jak też do ciast czy mięs.
Owsiano-jabłkowe ciasteczka
Co ciekawe, jabłka w kuchni można wykorzystać nie tylko ze względu na smak, ale także jako zamiennik innych produktów np. mąki. Specjalnie dla naszych czytelników, specjalistka ds. żywienia człowieka Maja Lewandowska, zdradza przepis na ciasteczka owsiane, w których zamiast mąki użyto właśnie tych owoców.
Składniki: 1 tarte jabłko, 1 jajko, 100 g płatków owsianych górskich (połowę należy zmielić), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki miodu. Całość wymieszać w misce i pozostawić na 10-15 minut. Następnie nałożyć porcje na blachę i piec około 15 minut w 170 stopniach C. Smacznego i na zdrowie!
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia