Jabłka w kuchni
Jabłko to jednak nie tylko lekarstwo prosto z drzewa, ale także uwielbiany przez miliony ludzi produkt spożywczy, który w formie surowej może być idealnym drugim śniadaniem, podwieczorkiem czy deserem, a po obróbce ma dziesiątki zastosowań także w "wytrawnej kuchni".
- Lista dań, w których jabłka odgrywają ważną rolę jest bardzo długa. Bez tych owoców nie wyobrażamy sobie wigilijnego kompotu, ryżu z owocami, racuchów czy innych placków, rozmaitych sałatek, surówek i oczywiście szarlotki - wylicza dietetyczka.
Także jedno z najbardziej znanych polskich dań - kaczka z jabłkami - nie mogłoby powstać bez tych owoców. Wiele osób nie wyobraża też sobie wątróbki podanej bez słodko-kwaśnych owoców. Aromatyczne, zdrowe jabłka są też doskonałym uzupełnieniem pełnowartościowego śniadania, np. jako dodatek do owsianki. Jeśli dodamy do tego rozmaite napitki - od soku owocowego, przez rozmaite trunki, po alkoholowe i bezalkoholowe grzańce - łatwo nam będzie dostrzec, jak wielką rolę odgrywa w kuchni ten pospolity owoc.