Jarzębina
Czerwone korale jarzębiny to nie tylko jedna z ulubionych jesiennych zdobyczy dzieci, które robią z nich korale, ale przede wszystkim to świetny materiał na smaczne przetwory. Jarzębina zawiera witaminy C, K i P, prowitaminę A, substancje garbnikowe i gorzkie. Działa lekko przeczyszczająco, moczopędnie i tamuje krwawienia. Była stosowana przy reumatyzmie i chorobach dolnych dróg oddechowych. To znakomity owoc przy awitaminozie, miażdżycy czy nadciśnieniu. Owoce zbieramy późną jesienią, gdy są w pełni dojrzałe, możemy nawet poczekać do pierwszych przymrozków. Nie wolno jeść ich na surowo, bo są szkodliwe. Po przetworzeniu jednak stają się całkiem bezpieczne. Jarzębinę wykorzystujemy do zrobienia herbat owocowych, dżemów i marmolad. Możemy przygotować z niej także nalewki i wino, a kandyzowane owoce zastąpią nam rodzynki.