Dzika róża
Dzika róża znana jest ze swoich delikatnych, różowych bądź białych kwiatów. Jesienią na krzakach spotkamy za to charakterystyczne czerwone, kuliste owoce pełne nasion. Owoce dzikiej róży to fantastyczne źródło witaminy C. Mają jej dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Trzy owoce dzikiej róży wystarczą w zupełności do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Owoce dzikiej róży, oprócz bardzo dużej ilości witaminy C, zawierają też wiele garbników, flawonoidów, karotenoidów i witamin (A, B1, B2, E, K, kwas foliowy), które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak wykorzystać dziką różę w kuchni? Przede wszystkim robi się z niej soki i konfitury. Oczyszczone dokładnie z nasion owoce, wystarczy zasypać cukrem, odstawić na kilkanaście godzin, a następnie przepuścić przez sokowirówkę lub usmażyć.