Brokuł
Jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustnych i nazywany jest czasem zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Chroni nas przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi.
- To wszystko dzięki temu, że brokuły w swoim składzie posiadają bardzo silny przeciwutleniacz – sulforafan – mówi Anna Jasińska i tłumaczy, że ma on zdolność do blokowania powstawania mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek nowotworowych. Jedzenie brokułów to dobra profilaktyka chroniąca przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywa te zawierają w sobie także ogrom potasu, a więc spożycie ich jest korzystne w walce z nadciśnieniem tętniczym.
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g:
Wartość energetyczna - 35 kcal
Witaminy:
- Witamina C – 64,9 mg
- Kwas foliowy – 108 μg
- Witamina A – 1548 IU
- Witamina K – 141,1 μg
Minerały:
- Wapń – 40 mg
- Potas – 293 mg
- Należy pamiętać także o tym, że brokuł posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością – dodaje dietetyczka.