Orzechy włoskie
Zawierają ok. dwukrotnie więcej antyoksydantów niż ich inni orzechowi konkurenci. Są także bogate w witaminę E. – Jedzenie orzechów włoskich, które zawierają duże ilości antyoksydantów, daje ogromne korzyści w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają l-argininę, która także przyczynia się do zachowania zdrowia układu krwionośnego. Inny składnik orzechów włoskich to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia – zaznacza dietetyk Nutri Creative.
Regularne spożycie orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia u mężczyzn. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazują także działanie antynowotworowe, ponieważ zwalczają wolne rodniki. – Jedzenie orzechów opóźnia procesy starzenia oraz występowanie części chorób układu nerwowego. To wszystko dzięki antyoksydantom, kwasom omega-3, witaminie E i folianom – tłumaczy Anna Jasińska i dodaje, że orzechy włoskie są także cennym źródłem manganu, miedzi, tiaminy i pirydoksyny.
Wartości odżywcze orzechów włoskich w 100 g:
Wartość energetyczna – 654 kcal