Dynia
Ta jednoroczna roślina należąca do dyniowatych, wciąż nie jest przez nas wystarczająco doceniana, a szkoda. – Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk (szczególnie ważny dla mężczyzn). Dodatkowo ma działanie przeciwpasożytnicze. Niestety, indeks glikemiczny dyni jest dość wysoki, dlatego nie jest ona wskazana dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Dynia jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje procesy oksydacyjne, a więc zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. – Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, dlatego zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Jest również strażnikiem prawidłowego widzenia, ponieważ witamina A, w którą nasz organizm przekształca beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza także ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy – tłumaczy Anna Jasińska.
Wartości odżywcze dyni w 100 g (surowej/ugotowanej):
Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Witaminy:
Witamina A – 8513/5755 IU
Minerały:
Potas - 340/230 mg